Važno da pokažemo finansijsku održivost

Vjerovatnoća da će budžet da se usvoji naredne sedmice je 95 odsto i to je dobar signal političke stabilnosti, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. On je, u emisiji „Argumenti“ na Televiziji Crne Gore, istakao da je važno da pokažemo kredibilnost u smislu finansijske održivosti.

Iz emsije „Argumenti“ (Foto: RTCG)

„Usvajanje budžeta je sada stvar parlamenta i poslanika. Volio bih da taj budžet finansijski ostane održiv jer jako je važno da pokažemo kredibilnost u smislu finansijske održivosti, i to je važno pitanje za sve koji gledaju sa strane i koji su nam u decembru ukazali povjerenje“, kazao je Milatović.

Naveo je da su svi amandmani na Zakon o budžetu dio refleksije političke stvarnosti, ali i dio volje da poslanici daju svoj pečat.

Istakao je da je kapitalni budžet ranije bio nevarnomjerno raspodijeljen, pa su neke opštine poput Mojkovca, Kolašina i Cetinja dobijale više novca od drugih, poput Ulcinja, Plava i Herceg Novog.

„Važno je da je kapitalni budžet na istom nivou kao i prošle godine, ako i ne malo veći. Mislim da strahovi po tom pitanju nijesu opravdani“, rekao je ministar i dodao da mjesečno budžetiranje nije nešto svakodnevno, ali da nije ni neprirodno.

Kroz turizam do ekonomskih benefita

Ekonomski benefiti bili su vidljivi tokom majskih praznika kada su u Crnu Goru došli turisti nakon više od godinu dana, ocijenio je ministar u „Argumentima“.

„Način na koji je novac ušao u Crnu Goru od opravka tuirzma, a koji je bio rezultat pametnih odluka Vlade i otvaranja granica, bio je prvi živac oporavka turističke aktivnosti u zemlji, a koji je preduslov oporavka ekonomije“, rekao je Milatović.

Na pitanje kada će građani osjetiti poboljšanje životnog standarda, ministar je kazao da Vlada radi na tri stavke po tom pitanju.

Oporavak ekonomije, kako je kazao, najvažnija je stvar koja će uticati na zabrinjavajuću nezaposlenost, a Vlada kroz subvencije pokušava da ubrza taj proces, kao i aktivne mjere Zavoda za zapošljavanje.

Milatović (Foto: RTCG)

Ministar se osvrnuo i na pokretanje avio-kompanije „Air Montenegro“, i istakao da na taj način turisti unose novac u našu zemlju.

„To je bio veliki trud Ministarstva finansija i Ministarstva kapitalnih investicija, u saradnji sa menadžemntom kompanije“, naveo je on i najavio povećanje rotacija iz Tivta i Podgorice, kao i uspostavljanje linija sa Banjalukom, Ljubljanom, Frankfurtom, Cirihom, Istanbulom…

„Rupa u budžetu morala da se zakrpi“

Milatović je kazao da je „krvna slika“ crnogorske ekonomije u trenutku kada je vlada stupila na dužnost zastrašujuća.

„Samo je par karipskih zemalja doživjelo veći pad ekonomije od Crne Gore, a koji se ogledao u padu turizma. Hrvatska i Albanija, koje su prilično oslonjene na turizam, imale su blaži pad, a ta razlika bila je uslovljena političkim odlukama“, naveo je on u emsisiji TVCG.

Ponovio je da je pad prihoda od turizma uslovio vrlo tešku situaciju u javnim finansijama.

Milatović: Crna Gora je u krizu ušla sa visokim javnim dugom od nekih 80 procenata

„Rupu u budžetu je neko morao da zakrpi, a Crna Gora je i u krizu ušla sa visokim javnim dugom od nekih 80 procenata. Naš javni dug na kraju 2020. bio je na nekih 90 procenata.“

Ministar je istakao da je Crna Gora po nejednakosti dohotka prošle godine bila druga u Evropi, poslije Bugarske.

„Naš prethodni budžet je bio netransparentan, bilo je potrebno da građani tačno znaju gdje se troši novac, i mi smo krenuli u snažnu reformu budžeta“, kazao je Milatović.

Naglasio je da je programski budžet postavljen za tri mjeseca.

„Sada je toliko transparentan da se zna koji je program, gdje se troši novac, kao i podprogram, akcije… Na taj način se usmjerava novac u odnosu na ekonomske politike“, naveo je on.

Izvor:RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor