Važan sastojak zdravog i kvalitetnog života

FOTO: SHUTTERSTOCK

Kalcijum predstavlja jedan od najvažnijih minerala za rast i razvoj svakog djeteta, a njegov nedostatak utiče na kvalitet života.

Ovo su prvi znaci nedostatka kalcijuma.

Grčevi 

Grčevi ispod pazuha, u butinama i rukama tokom kretanja prvi su znak da vaše dijete ima manjak kalcijuma. Ukoliko unosi dovoljnu količinu tečnosti, ima normalan nivo hemoglobina u krvi, a i dalje osjeća bolove u mišićima to može biti osnovni pokazatelj da nema dovoljan unos ovog minerala.

Krte kosti 

Da bi kosti tokom odrastanja dostigle potrebnu čvrstinu neophodan im je kalcijum. Manjak ovog minerala u organizmu dovodi do češćih lomova, čak i pri manjim povredama. Nedostatak kalcijuma kod djece, uz nedostatak vitamina D, može dovesti do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

Krti nokti 

Jedan od pokazatelja manjka kalcijuma svakako su i lomljivi nokti. Ukoliko primjetite da vašem djetetu pucaju nokti čak i pri svakodnevnim radnjama obezbjedite mu unos namirnica bogatih ovim mineralom.

Slab imunitet 

Manjak kalcijuma predstavlja dobru podlogu za razvoj disajnih i crijevnih infekcija. Takođe, smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bolesti.

Nesanica 

Nesanica kod djece može biti posljedica više razloga, a jedan od njih je i nedostatak kalcijuma. Osim nesanice, nedostatak kalcijuma izaziva i napade straha i mentalne smetnje koje povećavaju stres i umor.

Izvori kalcijuma

Mliječni proizvodi 

Najbolji izvori kalcijuma su sir, mlijeko i jogurt. Pobrinite se da vaše dijete ima bar jedan mliječni obrok dnevno.

Sitna plava riba 

Sardine su bogate Omega-3 masnim kiselinama koje su važne za pravilan razvoj mozga, a bogate su i kalcijumom i vitaminom D.

Zeleno povrće 

Kelj i brokoli su povrće koje treba uvrstiti u ishranu djeteta, jer obiluju kalcijumom i pomažu u jačanju imuniteta.

Susam 

Kalcijum je dosta zastupljen i u susamovim sjemenkama i pomaže u očuvanju koštane mase, prenosi B92.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor