Vartolomej: „Vi hulite na majku-Crkvu i ona će na Vas staviti prokletstvo”

Crkveni portal na grčkome jeziku „Othodoxia” objavio je danas izvode iz stenograma razgovora dvojice patrijarha, carigradskoga Vartolomeja i moskovskoga Kirila, sa sastanka koji je 31. avgusta održan na Fanaru u Istanbulu na zahtijev Kirila.

VARTOLOMEJ: „Ukrajinci se ne ośećaju ugodno pod vladavinom Rusije i žele da budu potpuno slobodni na religioznome i političkome nivou. I stoga su zatražili od majke -Crkve [Carigrada] da im pomogne. Njihov zahtijev majka-Crkva smatra legitimnim i pratiće smjernice koje su definisane na posljednjoj śednici Svetoga Sinoda. […] Izuzev bivšega predśednika [Ukrajine] Janukoviča, koga sam upoznao prije 10 godina, svi su došli i pitali da li je Vaseljenska patrijaršija za davanje autokefalije? Posljednjih godina, ne samo predśednik Porošenko, već i parlament zemlje, preduzeli su odgovarajuće odluke”…

KIRIL: „Svjatjejši, svi oni koji se pominju, su jedna ista politička sila”.

VARTOLOMEJ: „Ali, oni su predstavnici ukrajinskoga naroda”.

KIRIL: „Oni nijesu predstavnici naroda. Oni su zauzeli vlast zbog puča u toku Majdanskoga ustanka [demonstracije u Kijevu 2013-14, nakon kojih su održani regularni izbori – prim.a]. Žele autokefaliju da bi ojačali svoju moć, koju su nezakonito stekli. Ljudi će ih srušiti i izbačiti iz vlasti. Stoga traže i žele autokefaliju kako bi zadržali vlast s podrškom autoriteta Vaseljenske patrijaršije”…

VARTOLOMEJ: „Izdavanje tomosa o autokefaliji Ukrajinske pravoslavne crkve je pravo majke-Crkve”.

KIRIL: „Davanje autokefalije Ukrajinskoj crkvi je pitanje, ne samo Carigradske crkve, nego i svih pravoslavnih i, posljedično, naše [Ruske] pravoslavne crkve”.

Kako navodi „Othodoxia”, tada je Vartolomej podśetio moskovskoga patrijarha da on, kao i mitropolit Ilarion Alfejev, ne mogu pośetiti Ukrajinu (službeno im je, zbog podrške ruskoj agresiji, zabranjen ulazak), a da Kirila manji dio sveštenstva iz ruske jurisdikcije u Ukrajini (UPC-MP) ne spominje tokom liturgija.

VARTOLOMEJ: „Mislite li da to nije problem? Zar ovo nije ubjedljiv dokaz da Vas tamo ne susrijeću sa dobrodošlicom?”…

KIRIL: „Povezujete li ova pitanja, Svjatjejši, sa stavom ukrajinskoga naroda prema meni, ili sa stavom prema meni trenutne političke vlasti [u Ukrajini]? Mislim da su to dvije različite stvari. Danas politička vlast predstavlja samo 8 odsto stanovništva, ali narod Ukrajine me podržava svojim molitvama”…

Uslijedila je diskusija o istorijskim aspektima jurisdikcije koju su Carigrad i Moskva, prije i poslije 1686. godine, imali nad drevnom Kijevskom mitropolijom. Ispoljene su „radikalne razlike” u tumačenjima.

VARTOLOMEJ: „Nikada Vaseljenska patrijaršija nije kršila jedinstvo i saglasnost. Oni koji žele da podrivaju autoritet Carigradske majke-Crkve to rade, oni pokušavaju da je ponižavaju”.

KIRIL: „Imate li, Svjatjejši, kada to kažete, nas u vidu?”

VARTOLOMEJ: „To se ne može tako shvatiti”.

KIRIL: „Zato smo i doputovali ovđe, Svjatjejši, da razjasnimo ovo pitanje”.

VARTOLOMEJ: „Vi, Vaša Svetosti, kažete da imate milione vjernika i da zbog toga imate političku moć. Ali, koliko je ovih milionima kršteno? Koliko njih odlazi u crkvu na bogosluženje? Za Pravoslavlje broj vjernika nije nikada bio kriterijum. Naprotiv, uvijek su kriterijumi bili sveta pravila, tradicija i kanonski poredak”.

Posebno je Vartolomej bio strog prema mitropolitu Ilarionu Alfejevu, navodi „Othodoxia”. Carigradski patrijarh se direktno obratio prisutnome Ilarionu.

VARTOLOMEJ: „Rekli ste da je predśednik Porošenko podmitio Vaseljensku patrijaršiju. Ja Vas direktno pitam: možete li to dokazati? Ako ne možete, Vi hulite na majku-Crkvu i ona će na Vas staviti prokletstvo… To je nedopustivo kad namjerno lažete“.

Podśetimo, Amfilohije je, takođe, teškim riječima optužio Carigradsku patrijaršiju, doduše, ne da je podmićena, da se u njezonome krilu zagovara jeres „novoga papizma”, da djeluje pod političkim uticajem Zapada i da razara jedinstvo Pravoslavlja.

„Neki teolozi u Carigradu danas postaju zagovornici novoga papizma carigradskoga patrijarha, što se pokušava iskoristiti i u odnosu Carigrada prema Ruskoj crkvi”, rekao je 20. septembra Amfilohije za ruski portal „Russia Beyond”.

„Tu nažalost ima i uplitanja politike, kao što je bilo i u vrijeme 1920-ih godina i tragičnih sukoba tokom Prvoga svjetskoga rata i onih koji su neposredno uslijedili i doveli do propasti Ruskog carstva”, kazao je Amfilohije.
„U današnjoj Evropi i Americi nažalost vlada antiruska ideologija, koju u nekom mjeri nažalost prihvata i Carigrad.

Naravno, moramo biti svijesni da Carigradskoj patrijaršiji danas zaista nije lako, međutim, to ovoj insitituciji nikako ne daje za pravo da nameće u suštini političke koncepcije i pod uticajem politike Zapada razara jedinstvo Pravoslavne crkve”.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor