Usvojili osmi paket antikriznih mjera

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) usvojio je osmi paket antikriznih mjera, saopšteno je iz vrhovne monterne institucije.

Usvojili su, kako je saopšteno, Odluku o izmjenama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem.

Izmjenom odluke se, kako se navodi, širi opseg korisnika kredita koji imaju pravo na korišćenje moratorijuma do 31.12. na način da se u isti uključuju i fizička lica koja su u radnom odnosu, ali kojima poslodavci, usljed negativnog uticaja pandemije, nijesu isplatili neto zaradu više od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva u skladu sa ovom odlukom.

„Donošenju ove mjere je prethodila komunikacija sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Ministarstvom ekonomskog razvoja. Druga izmjena odnosi se na ograničavanje trajanja ranije utvrđene mjere prekoračenja propisanih limita izloženosti za banke do 30. juna 2021. godine. Ovaj predlog ide u korak sa preporukama MMF-a za postepeno ukidanje primjene preduzetih regulatornih i supervizorskih mjera“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici Savjeta su razmatrani i usvojeni Finansijski izvještaji Centralne banke Crne Gore za 2020. godinu, sa Izvještajem nezavisnog revizora.

„Na osnovu podataka iz Finansijskih izvještaja za 2020. godinu, konstatovano je da je CBCG aktivno i kontinuirano sprovodila mjere interne ekonomije i racionalizovala sve kategorije administrativnih i operativnih troškova poslovanja. Kao rezultat takve politike, ostvaren je rast prihoda i pad rashoda u odnosu na 2019. godinu. CBCG je u 2020. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 5,18 miliona eura. Ovo je najveća neto dobit u posljednih 10 godina, pri čemu je važno istaći da je ostvarena uz nepromijenjenu cjenovnu politiku za usluge i servise koje CBCG pruža“, kazali su iz CBCG.

Kažu da je i pored snažnog negativnog uticaja pandemije, bankarski sistem u Crnoj Gori, zahvaljujući pravovremenoj reakciji i balansiranim paketima mjera CBCG, zadržao stabilnost i očuvao poslovanje, dajući značajan doprinos ublažavanju posljedica krize po građane i privredu.

„Ocijenjeno je da su banke stabilan segment ekonomskog sistema, što se ogleda u stabilnosti depozita, relativno visokoj likvidnosti i dobroj kapitalizovanosti. Profitabilnost na nivou sistema je smanjena za 54%, na kraju 2020. u odnosu na kraj 2019. godine. Pandemija koronavirusa je reaktuelizovala problem nekvalitetnih kredita, čije je učešće, sa 4,72% na kraju 2019. godine poraslo na 5,47% na kraju 2020. godine, uz izglede za dalji rast, posebno nakon povlačenja mjera CBCG, a usljed loših makroekonomskih indikatora“, navodi se u saopštenju.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor