Uspješna sezona imperativ, nemamo alternativu

Trend pada aktivnih slučajeva zaraze korona virusom u cijeloj zemlji pogoduje oporavku turizma i realizaciji što boljeg turističkog prometa u Crnoj Gori, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović. V.d. generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja Aleksandra Slavuljica Gardašević poručila je da je uspješna sezona imeprativ i da ne postoji alternativa u ovom momentu.

Oni su to saopštili na prvoj sjednici Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone kojoj je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministar Milatović je na samom početku održao prezentaciju kojom je članovima Koordinacionog tijela predstavio trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori kao i njenu poziciju u odnosu na turističke konkurente, ali i aktivnosti koje Ministarstvo ekonomskog razvoja sprovodi kako bi turističku sezonu dočekali spremno.

„Prikaz epidemiloške situacije povoljan je pogotovo u južnom regionu, koje je i najveći privlačni faktor u našoj zemlji. Trend pada aktivnih slučajeva u cijeloj zemlji pogoduje oporavku turizma i realizaciji što boljeg turističkog prometa u Crnoj Gori imajući u vidu da Crna Gora poprilično dobro stoji i u poređenju sa turističkim konkurentima kao to su Grčka, Kipar, Španija“, kazao je ministar i pozvao sve predstavnike da u okviru svojih ovlašćenja i mogućnosti dodatno utiču na poštovanje mjera kako bi trenutna epidemiološka situacija potrajala.

Sve bolja epidemiološka slika i sve veći broj imunizovanih građana dokaz su da je Crna Gora pravovremeno donijela važne odluke koje su bile krucijalne u cilju priprema za predstojeću turističku sezonu.

„Kompletna Vlada uradila je mnogo na pripremi turističke sezone usvajanjem mjera podrške građanima i privredi za prva dva kvartala, posebno imajući u fokusu turstičku djelatnost. Takođe je uložena ogromna energija u cilju nabavke vakcina, te danas raspolažemo podatkom da je 25% odraslog stanovništva već vakcinisano“, saopštio je ministar i dodao da u narednom periodu „posebno treba motivisati stariju populaciju kako bi se što više smanjili potencijalni rizici virusa“.

Uputio je apel predstavnicima Koordinacionog tijela da u narednom periodu snažniji akcenat bude na promociji dostupnosti vakcina, te da su u tom smislu formirani i mobilni timovi.

„Ključno je podsticati vakcinaciju“, rekao je Milatović.

Milatović je predstavio zdravstveni protokol čime je kako je kazao „dat dodatni signal turistima koji žele da uđu u Crnu Goru da se Vlada odnosi odgovorno prema svojim gostima“.

Tom prilikom ukazao je na značaj promocije zdravstvenih protokola u turizmu koji istovremeno mogu da posluže kao dobar mehanizam u očuvanju trenutno dobre epidemiološke situacije.

„Naših šest primorskih opština su nosioci turističkog prometa, međutim neiskorišćeni potencijal koji leži u sjevernom i centralnom dijelu zemlje treba dodatno afirmisati kroz strukturne reforme ali i dobre razvojne politike.I nadam se da ćemo to u budućem radu Vlade uspjeti da realizujemo“, kazao je Milatović.

Ministar je predstavnike Koordinacionog tijela podsjetio na podršku privredi koja je omogućena kroz pakete pomoći koje je Vlada usvojilau vrijeme zaista teške finansijske situacije u zemlji, ali i ukazao na preporuke za jedinice lokalne samouprave i privredna društva.

Govoreći o avio dostupnosti ministar je istakao da će Crna Gora biti dostupna svim turistima koji se opredijele da dođu i posjete našu državu.

„U tom kontekstu govori i podatak da ukupno 29 kompanija organizuje letove u 2021. godini, od toga sedam kompanija po prvi put realizuje letove u ovoj godini ka Crnoj Gori“, naveo je Milatović.

Na kraju ministar se zahvalio svim članovima i kazao da želi da ovo tijelo kojim predsjedava da najveći doprinos kada je u pitanju donošenje odluka od značaja za realizaciju uspješne sezone.

V.d. generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja Aleksandra Slavuljica Gardašević kazala je da su očekivanja od turističke sezone velika, te da je uspješna sezona imeprativ i da ne postoji alternativa u ovom momentu.

„Koordinaciono tijelo predstavlja mogućnost da u realnom vremenu rješavamo realne probleme“, kazala je Slavuljica-Gardašević.

Izvršni direktor aviokompanije „To Montenegro“ Predrag Todorović upoznao je članove Koordinacionog tijela sa situacijom u kompaniji „To Montenegro“.

Zoran Radunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, kazao je da su optimistični kada je riječ o saobraćajnim linijama kako u okviru Crne Gore tako i na međunarodnoj sceni.

V.d. izvršnog direktora Aerodroma Ognjen Jovovićkazao je da su Aerodromi respektabilan partner privredi i da će to pokazati i u narednom periodu kada će punim kapacitetima opslužiti sve svoje korisnike.

Za naredni period najavio dobre konekcije sa mnogim destinacijama, a posebno sa Srbijom, 70 rotacija sedmično.
U nastavku je diskutovano o izazovima koji bi direktno ili indirektno mogli uticati na realizaciju turističke sezone, kao i o nastavaku implementacije započetih i realizaciji novih projekata u pravcu daljeg razvijanja kvalitetne i konkurentne turističke ponude Crne Gore, uz unaprjeđenje njene promocije i jačanje pozicije na značajnim emitivnim turističkim tržištima.

Koordinaciono tijelo čini 25 članova i predsjednik, a zadatak ovog tijela jeste da uz saradnju sa svim učesnicima u formiranju turističkog proizvoda, obezbijedi uslove za nesmetano odvijanje turističkih sezona, kroz mjere i aktivnosti na pripremama za sezonu, kao i za minimiziranje problema koji se ispoljavaju tokom trajanja sezona.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor