Upravni odbor želi moju ostavku

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Duško Bjelica, demonstriranjem moći i uz pozivanje na zvaničnu i nezvaničnu podršku Vlade, svojim djelovanjem doprinosi produbljivanju krize upravljanja na toj obrazovnoj ustanovi, saopštila je rektorka Radmila Vojvodić.

Ona se oglasila nakon, kako je saopštila, opstruiranja izbora prorektorskog tima na Upravnom odboru UCG.

„Nakon mjesec dana nagađanja da li će i kada biti sjednica Upravnog odbora, ovo je nezapamćeno zamešateljstvo u radu najvišeg upravljačkog tijela Univerziteta Crne Gore i novi atak na autonomiju Univerziteta“, navodi Vojvodićka.

Rektorka smatra da je opstruiran  prijedlog saradničkog tima rektora koji je uvijek neminovno uvezan sa razvojnim programom rektora na osnovu kojeg je izabran u novom mandatu.

„Unošenje ličnih animoziteta, koje pripisujem predsjedniku Upravnog odbora, i nipodaštavanje dosadašnjeg izuzetno uspješnog rada prorektora prof. dr Predraga Stanišića, čiji je izbor osporen, kao i daljeg toka sjednice koji je rezultirao neizborom kompletnog saradničkog tima rektora, potvrđene su spekulacije kojima je javnost bila zasuta prethodnih mjeseci“, dodala je ona.

Bjelica, tvrdi Vojvodićka, koji ima i senatorsko zvanje, „u monopolu funkcija koje je prigrabio, demonstriranjem moći i uz pozivanje na zvaničnu i nezvaničnu podršku Vlade, očito svojim djelovanjem doprinosi produbljivanju krize upravljanja na Univerzitetu Crne Gore“.

„Inače, na ovoj sjednici predstavnici Vlade u Upravnom odboru tražili su odlaganje zbog problematičnog dnevnog reda i nagomilanih nepripremljenih tačaka važnih za funkcionisanje Univerziteta Crne Gore, pa je bjelodano zašto je ona nastavljena i s kojim motivima. Ovakav rad Upravnog odbora upućuje na produbljivanje krize upravljanja, koja ima za cilj samo jedan scenario – moju ostavku ili smjenu“, poručila je rektorka.

Stanišić: Nastavak kampanje protiv rektorke

Stanišić je saopštio da odluka Upravnog odbora nema mnogo veze s njim, već se, kako je naveo, radi o nastavku kampanje protiv rektorke „koja je do koske ogolila neuki napad Vlade u koaliciji sa raznim polusvijetom na autonomiju Univerziteta“.

„U širem smislu, radi se o disciplinovanju slobodnomisleće i disidentne akademske zajednice i namjeri dovođenja poslušnika na mjesto rektora“, naveo je Stanišić.

On je dodao da takva odluka UO teško može iznenaditi bilo koga ko je posmatrao beskrupuloznu kampanju sprovođenja po svaku cijenu, danas je to svakome jasno, evidentno pogrešne odluke Vlade.

„Kad je odluka pogrešna, treba je ispraviti, a ne srljati u nove greške primjenom ‘zakon mi je u topuzu’ metode. Ali to važi u nekim drugim društvima – kod nas to znači neprincipijelno koaliranje Vlade sa ostrašćenim mediokritetima vođenim prizemnim ličnim interesima i besprizorno i osvetoljubivo izazivanje upravljačke krize na Univerzitetu“.

Stanišić smatra kako tužno što pojedinci koji nažalost donose odluke u ime Crne Gore ni nakon tri decenije tranzicije očigledno fundamentalno ne razumiju i ne prihvataju principe i vrijednosti zapadne civilizacije već traće vrijeme svih građana na mimkriju ispod koje se skriva model društva iz nekih drugih prostora i vremena.

„Meni je savjest mirna – veoma sam ponosan na to što je tim na čelu sa rektorkom Vojvodić uradio. Obuhvatna i kompleksna reforma Univerziteta je nešto što po svom obimu i značaju prevazilazi praktično sve što je viđeno u izgradnji i razvoju institucija u Crnoj Gori i njeni pravi dometi tek će se vidjeti. Očigledno, ovakav moderan i profesionalan, a i avangardan, pristup ova državna uprava nema kapaciteta da razumije. Nažalost, tim gore po Crnu Goru“, zaključio je Stanišić.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor