Uprava za bezbjednost hrane: Povučene Wudy viršle

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sprovela je sve zakonske procedure kako se na tržištu Crne Gore ne bi više nalazili proizvodi koji mogu ugroziti zdravlje ljudi. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je od strane uvoznika obavještena o povlačenju sa tržišta određenih serija pileće viršle proizvodjača AIA (Agricola Tre valli Soc.Coop. A.R.L) iz Italije.

– Naime, proizvođač je obavijestio uvoznika za Crnu Goru ovih proizvoda, da se određene serije Wudy viršli, iz predostrožnosti, povlače sa tržišta zbog mogućeg prisustva bakterije Listeria monocytogenes iznad propisanih vrednosti. Dodatno, na osnovu informacija datih kroz RASSF (Sistem za brzo obavještavanje Evropske unije), utvrđeno je da je ova bakterija početkom avgusta utvrđena u siru proizvedenom u Italiji, a da je sir iz tog objekta korišćen za proizvodnju određenih vrsta barenih odnosno kuvanih proizvoda od mesa – viršli. Uzimajući u obzir prirodu ovog patogena procjenjeno je da postoji ozbiljan rizik od kontaminacije te je proizvođač (AIA, Italija) preduzeo sve mjere o povlačenju ovi proizvoda sa tržišta iz svih zemalja u koje su isporučene problematični lotovi. Uprava je odmah preduzela mjere u cilju utvrđivanja količina stavljenih na tržište i eliminisanja mogućeg rizika po zdravlje potrošača. Uvezeno je ukupno 4.106 kg od čega se 2.434 kg nalazi u skladištu uvoznika (nije stavljeno na tržište i blokirana je dalja prodaja). Ostala količina, koja je isporučena većem broju maloprodajnih objekata širom Crne Gore, je u završnoj fazi povlačenja. Uvoznik je, na osnovu uspostavljenog sistema sledljivosti, u skladu sa zakonskom obavezom i u saradnji i pod nadzorom inspekcije za hranu,  obavjestio maloprodajne objekte kojima je isporučio gore navedene serije da odmah povuku ove proizvode iz prometa i izvrše povraćaj u najkraćem roku- navode u saopštenju.

Pregledom uvezenih serija sa rokom upotrebe, a na osnovu obavještenja od strane proizvođača, sa tržišta Crne Gore povlače se sledeći proizvodi:

image

FOTO SKRINŠOT

– Potrošačima se savjetuje da ukoliko kod sebe imaju kupljene gore navedene proizvode sa rokovima upotrebe iste vrate u maloprodajni objekat u kojem je kupljen, a za isti će biti obeštećeni u skladu sa instrukcijama uvoznika. Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, vrše pojačanu kontrolu u objektu uvoznika, u maloprodajnim objektima širom Crne Gore kao i prilkom uvoza. U toku je uzorkovanje i ispitivanje proizvoda uzetih iz maloprodajnih objekta radi dodatne provjere na listeriju ostalih lotova iz ove grupe proizvoda. Napominjemo da Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove već duži niz godina sprovodi monitoring na prisustvo Listeria monocytogenes, kroz Program bezbjednosti hrane. Takođe, prilikom uvoza, pošiljke proizvoda životinjskog porijekla se podvrgavaju obaveznim mikrobiološkim ispitivanjima, uključujući i listeriju, u skladu sa analizom rizika. Do sada nije utvrđeno prisustvo Listeria monocytogenes u ispitivanim proizvodima- navode u saopštenju.

Ova bakterija može izazvati zdravstvene probleme, naročito kod posebno osjetljivih osoba (trudnice, osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, stariji i pacijenti u bolnicama).

– Napominjemo da se primjenom opštih mjera higijene (adekvatno čišćenje, pranje, čuvanje na odgovarajućoj temperaturi, i sprječavanjem mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade značajno umanjuje rizik od moguće infekcije, a da se termičkom obradom (kuvanje, pečenje) ovaj rizik gotovo u potpunosti eliminiše- navode u saopštenju.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor