UP: Više nezgoda sa pješacima, učesnici u saobraćaju da budu oprezniji

Uprava policije saopštila je da se u proteklih nekoliko dana, na saobraćajnicama u više gradova, u užim gradskim jezgrima, dogodilo više saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali pješaci, zbog čega su apelovali na oprez i poštovanje saobraćajnih propisa.

U policiji kažu da posebno zabrinjava to što su u ovim nezgodama povrede zadobili uglavnom maloljetna lica ili djeca, dok je, nažalost, od zadobijenih povreda u nezgodi kao pješak peminula jedna maloljetna osoba.

– Imajuću u vidu da su pješaci posebno ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju, koristimo priliku da još jednom ukažemo vozačima na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i posebnu pažnju i oprez, kada upravljaju vozilima u blizini obilježenih pješačkih prelaza i djelova saobraćajnica na kojima je realno očekivati povećano kretane pješaka, posebno djece ( raskrsnice, u blizini parkova, sportskih terena, igraonica i sl) – saopšteno je iz Uprave policije.

Takođe, u policiji apelujeju na roditelje da djecu ne puštaju u saobraćaj bez nadzora starije osobe, te da im skrenu pažnju da se ne kreću van obilježenih pješačkih prelaza ili frekventnim saobraćajnicama, da koriste trotoarske površine i ulicu prolaze posebno pažljivo, bez žurbe, poštujući semaforsku svjetlosnu signalizaciju.

– Službenici Uprave policije će kroz pojačane aktivnosti i prisustvo na kritičnim raskrsnicama i gradskim saobraćajnicama nastojati da preventivnim ali i represivnim aktivnostima, u skladu sa zakonom, u mjeri mogućeg doprinesu smanjenu broja saobraćajnih nezgoda, posebno onih u kojima učestvuju pješaci – poručuju u UP.

Izvor:Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor