Unija stočara sjevera i opozicija od SO Pljevlja traže: Ukinuti naplatu poreza na seoskom području

Prvenstveno u ovoj godini trebalo je u potpunosti ukinuti poreze, jer je suša uzela danak i sasvim je sigurno da će ove godine mnogi stočari morati, usled lošeg roda, smanjivati svoja stada, kazao je Milan Lekić

Iako je lokalni parlament prošle sedmice značajno smanjio porez na poljoprivredno zemljište na seoskom području, iz Unije stočara sjevera tvrde da taj namet treba u potpunosti ukinuti.

Opština će prilikom obračuna poreza ubuduće ostati bez značajnih sredstava. Tako će, umjesto dosadašnjih 417. 700 eura, po tom osnovu prihodovati 218.000 eura. S druge strane, iz lokalne uprave poručuju da će se smanjenjem poreza uticati na sprečavanje iseljavanja seoskog stanovništva.

Predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković ističe da teritorija pljevaljske opštine čini 13 odsto teritorije Crne Gore, kao i da se na prostoru pljevaljske opštine nalazi 15 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta naše države. Te podatke Živković vidi kao posebno značajne za razvoj poljoprivrede ističući da oni ukazuju da je to prostor kome treba posebno ukazati pažnju.

-Na seoskom području ne treba umanjivati poreze već ih u potpunosti treba ukinuti. To bi bila olakšica za cjelokupno stanovništvo, kaže Živković i poručuje da je poreze posebno trebalo potpuno ukinuti u ovoj godini koja je bila sušna i nerodna.

image

Milko Živković-B.Je.

Živković je posebno protiv toga što se pravi razlika između registrovanih i neregistrovanih domaćinstava, pa se prvima umanjuju porezi, ali ne i drugima.

-Priča da poljoprivreda u pljevaljskoj opštini jača jer postoji 1.800 registrovanih domaćinstava kojima se osnovica za oporezivanje umanjuje za 90 odsto nije dobra. U ovom slučaju vrši se podjela stanovništva. Pritom, mnogi ljudi žive u gradu a registrovali su iz brojnih razloga i poljoprivredno domaćinstvo. Sada su oni dobili olakšice, a neki stariji domaćin koji živi na selu i nema ambicije da konkuriše za sredstva iz brojnih fondova plaćaće porez po staroj odluci. Nijesam pravnik, ali smatram da je ova odluka neustavna i protivzakonita, kazao je Živković, uz napomenu da je odluka vjerovatno donijeta zbog toga što se naredne godine održavajulokalni izbori.

image

– Portal Dan, foto: B.K.
Za šume isti koeficijent kao za obradive površine

Okućnice se, prema riječima Milka Živkovića, ranije nijesu oporezivale, dok se šume, kroz plaćanje takse prilikom sječe stabala, oporezuju.

-Novom odlukom koeficijent kvaliteta za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti zemljišta isti je za voćnjake, njive i vrtove i za šumsko zemljište. Znači koeficijent je 0,80 za šumsko zemljište isto kao za njive gdje se siju žitarice i za vrtove i voćnjake s kojih se ubira povrće i voće. Prema ovoj odluci, bukov i hrastov žir ima istu vrijednost kao žitarice, voće i povrće, kaže Živković i pojašnjava da se prilikom sječe jednog kubika drveta u privatnim šumama plaća taksa, odnosno da se za kubik listopadnog drveta plaća 1,5 a četinara 3,5 eura.

-Vlasnik, samo prilikom sječe drveta ima dobit i tada plaća taksu. U drugim prilikama vlasnik od šume nema prihod, ali mora da plati porez, kaže Živković.

Predsjednik OO Nove srpske demokratije Milan Lekić, koji je početkom ljeta inicirao donošenje odluke o ukidanju poreza za ovu godinu, smatra da je pomenutoj odluci trebalo pokloniti više pažnje.

image

Milan Lekić-B.Je.

-Prvenstveno u ovoj godini trebalo je u potpunosti ukinuti poreze, jer je suša uzela danak i sasvim je sigurno da će ove godine mnogi stočari morati, usled lošeg roda, smanjivati svoja stada. Poreze je trebalo ukinuti, a onda donijeti kvalitetnu odluku o oporezivanju ili neoporezivanju u narednim godinama, kaže Lekić i dodaje da se radi o veoma važnoj oblasti gdje je potrebno povesti računa i sagledati sve potrebe seoskog stanovništva.

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor