Unija slobodnih sindikata (USSCG) zbog novog poskupljenja svih vrsta goriva, traži hitnu sjednicu Socijalnog savjeta

Unija slobodnih sindikata (USSCG) je, zbog novog poskupljenja svih vrsta goriva u Crnoj Gori, tražila hitno sazivanje sjednice Socijalnog savjeta.

USSCG je predsjedniku Socijalnog savjeta, Kemalu Purišiću, dostavila zahtjev za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se analizirala Uredba o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata i kojoj bi prisustvovali predstavnici resornog Ministarstva.

„Novo u nizu poskupljenja naftnih derivata izazvalo je dodatno urušavanje životnog standarda i ogroman revolt građana. Dok zarade zaposlenih miruju od 2005. godine, cijene životnih namirnica, prevoza i druge robe i usluga drastično su rasle, što je većinu naših sugrađana odavno dovelo ispod ruba egzistencije“, navodi se u zahtjevu USSCG.

Predstavnici USSCG su kazali da im zbog toga nije jasno zašto Vlada dozvoljava da cijena goriva bude među najvišim u Evropi, u trenutku kada veliki broj crnogorskih porodica jedva sastavlja kraj sa krajem.

„Opštepoznato je da u strukturi cijene goriva više od polovine uzima država, pa je neshvatljivo, ali i neprihvatljivo da građani, koji su po zaradama i životnom standardu pri samom dnu ljestvice u Evropi, plaćaju najskuplju cijenu goriva“, rekli su predstavnici USSCG.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od utorka su skuplje tri do sedam centi. Litar euraosupera 95 i 98 poskupio je četiri centa na 1,41 eura, odnosno tri centa na 1,44 eura.

Cijena euraodizela u naredne dvije sedmice je veća sedam centi i iznosi 1,3 eura, dok je lož ulje za veleprodaju poskupilo šest centi na 1,26 eura.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor