Umrla francuska glumica Stefani Odran

Stefani Odran, omiljena glumica reditelja Kloda Šabrola, umrla je u 86. godini, izjavio je njen sin Toma Šabrol.

Njeno pravo ime bilo je Kolet Dašvil, a igrala je ključne uloge u filmovima sedamdesetih.

Pošto je počela u pozorištu, dobijala je sporedne uloge u filmovima „Novog talasa“. Njen susret sa Šabrolom 1959. godine bio je odlučujući za njenu karijeru i privatni život. Bila je njegova omiljena glumica i vanbračna supruga.

Stefani Odran je igrala u Šabrolovim najvećim filmovima „Košute“ (Les Biches), „Krvava svadba“ (Les noces rouges) i „Kasapin“ (Le Boucher).

Igrala je i u filmu Luisa Bunjuela „Diskretan šarm buržaozije“ koji se smatra njegovim remek-delom. Taj film je 1973. godine osvojio Oskara kao najbolji strani film, čime se glumica vinula u sam vrh francuske i svjetske kinematografije.

Glumila je i u filmu „Le Festin de Babette“ danskog reditelja Gabrijela Aksela, koji je 1988. godine osvojio Oskara za najbolji strani film.

Osvojila je Srebrnog medvjeda berlinskog festivala, dvije francuske filmske nagrade Cezar i jednu nagradu BAFTA britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost.

Kratko je bila supruga francuskog glumca Žan-Luja Trentinjana, a u vanbračnoj zajednici je živjela sa Šabrolom s kojim ima sina.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor