Uljarević: Vjerujemo da stalno treba jačati građane za aktivizam

Navode da je škola okupila 22 učesnika i učesnica, od kojih je njih 16 opšte populacije, a 6 osoba sa invaliditetom

Škola građanskog aktivizma, čiji su učesnici bili osobe sa invaliditetom i iz opšte populacije, pokušala je i kroz interakciju tokom trajanja programa doprinijeti razumijevanju različitosti i učenju kako da zajedno gradimo otvoreno i progresivno društvo, kazala je izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević.

„Danas je 22 učesnika i učesnica Škole građanskog aktivizma, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, dobilo diplome o uspješnom pohađanju“, saopštavaju iz CGO.

Kako navode, ovaj četvoromjesečni intenzivni program koji je trajao od 16. marta do 1. juna 2021. godine, imao je za cilj „povećanje socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom u crnogorskom društvu, osnaživanje potencijala osoba sa invaliditetom za politički i građanski aktivizam u crnogorskom društvu, ali i jačanje svijesti OSI i opšte javnosti o štetnosti predrasuda, stereotipa, diskriminacije i isključivanja OSI“.

Iz CGO su saopštili da su se teme obrađivale kroz diskusije, radionice, praktičan ali i timski rad, kao i kako navode, projekcije filmova i kratkih video sadržaja kao podsticaja za argumentovanu raspravu.

Navode da je škola okupila 22 učesnika i učesnica, od kojih je njih 16 opšte populacije, a 6 osoba sa invaliditetom.

„Učesnici su, pored širokog teorijskog i praktičnog znanja o konceptu građanskog i političkog aktivizma i prava, imali priliku i da se upoznaju sa ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, demokratijom i vladavinom prava, ali i mogućnost ličnog učešća u različitim inicijativama“, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje.

Prilikom dodjele diploma, Daliborka Uljarević je istakla da je CGO od osnivanja akcenat obrazovnih programa imao i na inkluziji marginalizovanih grupa.

„Mi u CGO-u vjerujemo da stalno treba jačati građane za aktivizam, a to je presudno važno kada je riječ o osobama koje dolaze iz ranjivih kategorija, a kako bi bile što spremnije da se bore za svoje prava”, kazala je Uljarević.

“Jako mi je drago što sam bila dio ovog programa sa kojeg nosim pozitivne impresije i uvjerenje da nije sve tako sivo kada vidim da imamo ovakve ljude koji žele da sarađuju i da se aktivno uključuju u rad zajednice i društva”, kazala je Olivera Krivokapić, učesnica Škole građanskog aktivizma iz Herceg Novog.

“Škola građanskog aktivizma ispunila je moja očekivanja. Imajući u vidu da je fokus bio na populaciji osoba sa invaliditetom, kojoj i sam pripadam, mogu reći da je izbor tema koje smo razmatrali ukazao na potrebu osoba sa invaliditetom kao “ledolomca” u prezentovanju, zastupanju i ostvarivanju ljudskih prava”, cijeni Nebojša Miranović, predsjednik Skupštine Udruženja paraplegičara Podgorice i učesnik Škole.

Sličan stav dijeli i Jovana Tomović, učesnica Škole iz Kolašina: “Škola građanskog aktivizma za mene predstavlja otvaranje novih horizonata i veliko iskustvo, s obzirom na to da sam još uvijek studentkinja. Posebno sam srećna što je akcenat stavljen na osobe sa invaliditetom i što su razbijane predrasude i disrkiminacija”.

„Predavači u Školi građanskog aktivizma bili su iz civilnog društva, uključujući aktiviste i borce za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, a učesnici su iz Bara, Herceg Novog, Danilovgrada, Podgorice, Nikšića, Kolašina i Petinjice“, saopštili su iz CGO.

Školu građanskog aktivizma uspješno su završili: Borislav Đurišić, Dragan Blečić, Dragan Pejović, Emil Hodžić, Elma Zaganjor, Irena Vukčević, Iva Lalić, Ivan Saveljić, Jovana Bojić, Jovana Tomović, Katarina Jočić, Ljiljana Milović, Martina Labović, Milena Čavić, Milena Radonjić, Miloš Knežević, Miloš Spaić, Mina Kapidžić, Nebojša Miranović, Olivera Krivokapić, Romana Jeknić i Teodora Senić.

 

Izvor: Vijesti.me

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor