Uhapšeno 16 osoba zbog pranja novca

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva,uhapsili su više osoba, državljana Crne Gore i Makedonije, zbog sumnje da su činili krivična djela – utaja poreza i doprinosa i pranje novca, izvršena na organizovan način. Iz Uprave policije su saopštili da je uhapšeno 16 osoba.

“Postoji osnov sumnje da su lica lišena slobode osnovala preko 20 pravnih lica u Crnoj Gori, čije poslovne strukture su koristili za izdavanje “fiktivnih faktura” za neizvršene usluge, robu i radove. Na taj način su sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura i državnom budžetu Crne Gore nanijeli štetu od više stotina hiljada eura”, saopšteno je iz SDT-a.

Dodaje se da je obavještenje o sumnjivoj transakciji službenici Specijalnog policijskog odjeljenja dobili su od Uprave za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma.

“Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva sprovedene su neophodne policijske mjere i radnje, na osnovu kojih je Viši sud u Podgorici donio Naredbe za pretresanje više lica”, navodi se u saopštenju.

Naredba je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije CB Podgorica, CB Budva i CB Nikšić i u koordiniranoj akciji izvršeno je više pretresa, nakon kojih su državljani Crne Gore i Makedonije lišeni slobode.

“Protiv njih je podnijeta krivična prijava uz koju su predati Specijalnom državnom tužilaštvu”.

Iz Uprave policije su naveli da je protiv 16 državljana Crne Gore i Makedonije, kao i 23 pravna lica iz Crne Gore, su podnijete krivične prijave zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila ova krivična djela.

„Naime, policijski službenici su u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, izvršili više pretresa prilikom čega je oduzeta određena dokumentacija. Na osnovu oduzete dokumentacije, kao i dokumentacije koja je prikupljena, utvrđeno je da postoji osnov sumnje da su državljani Crne Gore: D.S. (60), S.D. (42), V.K. (43), M.L. (55), R.B. (48), S.Ć. (52), D.V. (41), A.M. (65), S.U. (55), S.V. (35), I.Ž. (36) i državljani Makedonije G.J. (46), Z.C. (39), D.A. (32), V.Č. (30) i E.S. (43), počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i krivično djelo pranje novca, koja su izvršena na organizovan način. Ovih 16 lica je lišeno slobode“, navodi se u saopštenju.

Oni su, kako se sumnja, ova krivična djela počinili na način što su osnovali preko 20 pravnih lica u Crnoj Gori čije poslovne strukture su koristili za izdavanje fiktivnih faktura za neizvršene usluge, robu i radove, te su na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura čime je pričinjena šteta Budžetu Crne Gore u iznosu od više stotina hiljada eura.

„Lica lišena slobode će u zakonskom roku uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom Specijalnom državnom tužiocu“, navodi se u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor