Ugostitelji se ne nadaju velikoj zaradi

Kako su već najavili iz Ministarstva ekonomskog razvoja ove godine će 80 odsto naših turista biti iz regiona, a naši turistički poslenici su mišljenja da cijene usluga i proizvoda treba prilagoditi tom tržištu.

Cijene privatnog i hotelskog smještaja su znatno manje u odnosu na 2019. godine, međutim, kako su se cijene osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori znatno povećale teško je smanjiti i cijene usluga u ugostiteljskim objektima, piše Pobjeda.

Tako direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović smatra i da cijene plažnog mobilijara treba prilagoditi tržištu regiona koje je slabije platežne moći, a koje će dominantno biti prisutno ovog ljeta na našoj obali.

Što se tiče privatnog i hotelskog smještaja ističe da je primjetno da je dobar dio vlasnika znatno korigovao i spustio cijene smještaja prilagođavajući se aktuelnoj potražnji.

Cijene prilagodili potražnji

„Cijene privatnog smještaja su u odnosu na 2019. godinu u predsezoni smanjene čak i do 50 odsto! Hotelijeri su takođe cijene prilagodili potražnji i dodatno kreirali izuzetno atraktivne paket aranžmane, što je apsolutno za pohvalu. Ono što mislim da će ostati na istom ili sličnom nivou iz 2019. su cijene u ugostiteljskim objektima. Šta više, moguće je da će, uzimajući u obzir znatno poskupljenje osnovnih životnih namirnica i dodatne akcize države na određene proizvode od jula mjeseca, cijene u restoranima i kafićima možda i porasti“, smatra Golubović.

Kada su u pitanju cijene mobilijara smatra da ih takođe treba prilagoditi regionalnim turistima.

„Nijesam još uvijek imao priliku da vidim kakvu su cjenovnu politiku zakupci plaža odlučili da primjenjuju ove sezone, ali pošto su procjene da će biti oko 80 odsto regionalnih turista cijene se moraju prilagoditi tom tržištu“,kazao je Golubović dodajući da tu postoji i problem uređenosti plaža, odnosno kolika je zauzetost mobilijarom.

„Ono što je neophodno da bude primijenjeno od strane nadležnih službi Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je da se zakupci plaža znatno rigoroznije kontrolišu kada je zauzetost plaža plažnim mobilijarom u pitanju. Naime, svjedoci smo da su mnoge plaže, konkretno na obali budvanske rivijere, prenatrpane mobilijarom i da zauzimaju procentualno znatno više nego što im je zakonom dozvoljeno“, kazao je Golubović.

Naglašava da je Zakonom dozvoljeno da maksimum 50 odsto od ukupne površine plaže bude zauzeto plažnim mobilijarom i drugim sadržajima kao što su plažni barovi, rekreativni sadržaji i sl.

„Situacija na našim plažama je takva da se zakonom propisani procenti ne poštuju, da se najneugledniji djelovi plaže ostavljaju za posjetioce koji nemaju ili ne žele da plate ležaljku i da se ti djelovi često ne održavaju. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je ove godine dobilo novu upravu i vjerujem da će mnogo više obratiti pažnju na ovu problematiku koja je godinama unazad prisutna“, tvrdi Golubović.

Po njegovim riječima korigovanje cijena je potrebno i zbog nama konkurentne Albanije koja posljednjih godina postaje i te kako primjetna na turističkoj mapi Mediterana.

Njihova iskustva su bila pozitivna i on vjeruje da će potražnja za primorskim ljetovalištima na 400 kilometara dugoj obali Albanije u budućnosti samo da raste.

„U poslovnom smislu gledano, konkurencija je dobra jer nas čini boljim. Vjerujem da će tako i nas kao turističku destinaciju konkurencija učiniti boljim“, zaključuje Golubović.

Vlasnik lokala u Budvi Luka Vučković kazao je da cijene neće podizati ove godine i da je posjećenost u maju i junu oko 30 odsto u odnosu na sezonu 2019. godine i nada se da će u špicu sezone ta posjećenost biti i do 50 odsto.

„Početak sezone je za sada oko 30 odsto. Nadamo se da će biti špic sezone oko 50 odsto, ako bude više bićemo prezadovoljni. Turisti su pretežno iz okruženja. Cijene nećemo da podižemo iako evidentno nabavka poskupljuje. Moram da napomenem da vikendom imamo dosta gostiju iz Crne Gore“, kazao je Vučković i apelovao da je potrebno da se vakcinišemo i poštujemo mjere da bi zaštitili građane i privredu, kako bi se nastavio pozitivan trend dolaska turista.

Ugostitelj Krsto Niklanović, negoduje jer imaju problem sa dobavljačima jer je sve poskupjelo.

„Svi se trudimo da zadržimo pristojne cijene, a namirnice su svakog dana sve skuplje. Jedino su trgovci imali koristi od ove pandemije“, kazao je Niklanović naglašavajući da je cijene usluga teško održati na istom nivou.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor