Udruženje žena sa sjevera: Žene na sjeveru se nalaze u teškoj situaciji, za Vladu ne postojimo

Žene na sjeveru Crne Gore se nalaze u jako teškoj situaciji, za Vladu Crne Gore kao da ne postojimo, kao da ne živimo u Crnoj Gori, kazala je Predsjednica udruženja žena poljoprivrednica i preduzetnica sjevera Crne Gore Milica Stojković. Ističe da ukoliko se nastavi diskriminacija i ignorisanje žena na sjeveru Crne Gore, odlučne su da organizuju i protest ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

           „Ako se nastavi diskriminacija organizovaćemo protest“ (Foto: Udruženje ŽPP Sjevera CG)

„Još nas niko nije kontaktirao, niti pitao da li nam nešto treba, kako živimo, da li smo zapostavljene, da li smo ugrožene“, navodi Stojković.

Kako navodi, prošle godine predhodno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje sada pripada Ministarstvu pravde je pokrenulo projekte ekonomskog osnaživanja žena, gdje su se i same kao poljoprivrednice uključile, a što je rezultiralo početku pobošavanja ekonomskog statusa žena na sjeveru Crne Gore.

Dok je, ističe, sadašnje Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava to ukinulo i interesantno usmjerilo sredstva da im neko dolazi od njihovih udruženja i govori koliko su ugrožene.

Stojković ističe da žene na sjeveru zanju koliko su ugrožene, da im je potrebna konkretna pomoć kroz poljoprivredu, kroz preduzetništvo, kao i kroz druge oblasti, kroz koje će se ekonomski osnažiti i sa čime će i zauzeti svoj položaj u društvo i biti ravnopravne sa ostalima.

Kako je navela, pored ostalog, poslednjih mjeseci Bijelim Poljem svi prolaze, od Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorke Oana Kristin, do premijera, potpredsjednika i raznih ministara i svi se slikaju i „hvale kroz nekakve dogadjaje, vjerovatno zbog sopstvene promocije, a niko nije ni kontaktirao bilo koju ženu ili udruženje koje se bave problemima žena na sjeveru, da čuju naš glas, da vide sa kojim problemima se mi žene na sjeveru suočavam“.

„To nas je podstaklo da osnujemo udruženje poljoprivrednica, preduzetnica sjevera Crne Gore, gdje nam sadašnje Ministarstvo javne uprave več pet mjeseci još nije dostavilo rješenje, niti su nas pismeno obavijestili, da li su nas registrovali, ili nas odbili, a što su bili u zakonskoj obavezi, gdje bi naveli razlog tome, kao da nekom ne odgovaramo, pa da li je to zapostavljanje naših prava, pitamo Ministarku javne uprave Tamaru Srzentić?“, navodi se u saopštenju.

   Milica Stojković

Navodi da su se ministarki i pismeno obraćali, ali da nisu dobili odgovor.

„Kao da ona nije žena, a i kako bi odgovorila kada nikada do sada nije ni došla na sjeveru Crne Gore da vidi kako mi živimo i sa kojim se problemima susrećemo“, Što kaže naš narod, izgleda da sit gladnog ne razumije, navodi Stojković.

Naglasila je da ukoliko se nastavi diskriminacija i ignorisanje žena na sjeveru Crne Gore, odlučne su da organizuju i protest ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, na kojem će ukazati na položaj žena na sjeveru Crne Gore.

„Odlučne smo da nastavimo našu borbu na sjeveru za svaku ženu“, istakla je Stojković.

Pozivaju sva resorna ministarstva, da ozbiljno shvate njihov položaj na sjeveru i da počnu da pokreću konkretne mjere u cilju poboljšanja statusa žena na sjeveru Crne Gore.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor