Učenici Osnovne škole ,,21. maj“ iz Podgorice  razgovarali  sa  astronautima

Upravo je završen direktni radio kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom tokom kojeg su učenici osnovne škole » 21. Maj » imali priliku da im sagovornik iz svemira bude   astronaut Joe Acaba, član posade koja se trenutno nalazi na svemirskoj stanici.

Ovu nesvakidašnju telekomunikacionu radi vezu uspostavila je ekipa Radio kuba » Podgorica » koji  već skoro 70 godina realizuju  interesantne i vrlo složene projekte iz oblasti telekomunikacija, elektronike i IT tehnologija .

Današnji poduhvat je temeljno pripreman i bio je vrlo zahtjevan . Trebalo je obezbijediti sistem za praćenje same stanice koja se kreć brzinom od oko 28.000 km /h pa je Doplerov efekat izražen i na frekvencijama na kojima su podgorički radio-amateri uspješno uspostavili vezu . Za ovu priliku je pripremljen specijalni nosač antena sa motorima koji su ih usmjeravali po dvije ose tako da su potpuno pratile putanju svemirske stanice a elektronske kontrolere koji su upravljali motorima su napravili kolege iz univerzitetskog Radio kluba » Student »- 4O6GAS . Sva oprema : primopredajnici, viskokfrekventni pretpojačavači i pojačavači  , antenski sistem i audio dio su radili besprekorno , u svemu prema planu tako da je čujnost bila odlična. Tokom desetak minuta , koliko je stanica bila u radio horizontu naše opreme učenici 7. i 8. razreda , njih 17 su uspjeli da astronautima postave po jedno pitanja na koje su dobili odgovore . Konverzacija je odvijala na engleskm jeziku i učenici su pokazali odlično. Školski hol u kom je instalirana oprema je bio pun đaka i rditelja.

Ovaj poduhvat je realizovan u okviru manifestacije »Dani nauke » u kojoj Radio  klub tradicionalno

učestvuje a glavni cilj je promocija i popularizacija nauke i radio-amaterskihdjelatnosti . Američka svemirska agencija NASA je kontak učenicima iz Podgorice opredijelila na osnovu uspješne aplkacije škole » 21. Maj » i Radio kluba » Podgorica » u planetarnom projektu ARISS .

Manfestaciju je pratila i ministarka nauke Dr. Sanja Damjanović , predstavnici Direktorata za mlade i drugi gosti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor