Search
Close this search box.

U spisima traže švercersku šemu

Slobode lišeni šef Komisije za uništavanje cigareta Elvir Adrović i vozač nestalog kamiona Dalibor Brnović, izvori “Vijesti” tvrde da slijede nova hapšenja

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja ponovo su juče u sjedištu Uprave prihoda i carina uzimali dokumentaciju o internim odlukama na osnovu kojih je u nekoliko navrata organizovano uništavanje cigareta, koje je država oduzela i za koje je donijeto rješenje o spaljivanju.

Nakon analize novih podataka i dokumentacije očekuju se nova hapšenja u UPC, ali i mreži firmi zbog sumnje da su bili dio dobro organizovane kriminalne šeme švercera, koji su pokušali da se domognu vrijednog tovara cigareta, tvrde izvori “Vijesti”.

Po nalogu SDT-a zasada je uhapšen šef Komisije za uništavanje cigareta Uprave prihoda i carina Elvir Adrović zbog nestanka kamiona krcatog cigaretama na ruti od skladišta “Zetatransa” ka Nikšiću, gdje je trebalo da se oduzeta akcizna roba spali pod patronatom države.

Uhapšen je i šef mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja UPC Milutin Pejović, za kojeg se vjeruje da bio u pratnji konvoja kamiona punih cigareta od Podgorice ka Nikšiću.

Policija je uhapsila i vozača ukradenog kamiona Dalibora Brnovića, vlasnika firme “Brnović Trans” iz Podgorice, zbog sumnje da je imao zaduženje da skrene sa unaprijed dogovorene rute i sakrije kontingent kako bi se šverceri domogli paketa cigareta vrijednih gotovo milion eura.

”U prvim danima istrage jasno je da je dosta ljudi bilo uključeno u akciju krađe kamiona cigareta, te da su šverceri imali i obilatu pomoć odgovornih osoba u Upravi prihoda i carina iako im je službeno zaduženje bilo da čuvaju, prate konvoj i nadgledaju uništenje robe po zakonskoj regulativi”, kaže sagovornik “Vijesti”.

Strane službe poslale signal

Sumnja da se nešto u najmanju ruku neubičajeno događa iza organizovanja postupka uništenja cigareta pod patronatom države stigla je ljetos od partnerskih službi iz Velike Britanije.

Nakon inicijalnog podatka, u tajnu operaciju uključila se Agencija za nacionalnu bezbjednost, ali je ključnu ulogu u otkrivanju krijumčarskog kanala odradio SDT i službenici SPO, koji su nadgledali čuvanje i uništavanje cigareta, koje su 22. februara ove godine oduzete od jedne privatne firme u skladištu Slobodne zone Luke Bar.

Agenti SPO su i u subotu tajno snimili kako se u carinskoM skladištu “Zetatransa” pakuju dva kamiona sa paketima cigareta, kojE su nadgledali članovi Komisije za uništavanje cigareta UPC.

Iz Podgorice ka Nikšiću krenuo je konvoj od dva kamiona u pratnji službenika Komisije UPC, ali je u sjedište firme “M construction” ispod Trebjese stigao samo jedan.

To je bio povod da SPO krene u akciju privođenja, ali i potrage za nestalim kamionom, koji je pronađen u nedjelju popodne ispod Veljeg brda nadomak Podgorice.

Da su službenici UPC sumnjivi bilo je jasno i zbog toga što niko od njih nije obavijestio policiju da su izgubili kamion, te da se vozač nije pojavio u Nikšiću…

Ko je čekao kontingent

Policija provjerava i gdje je trebalo da završi nestali kamion napunjen paketima cigareta, koje je policija pronašla u blizini sjedišta firme “Brnović Trans” u naselju Velje brdo.

Nakon pregleda, inspektori su utvrdili da osumnjičeni nijesu otvarali pakete ili obavljali pretovar kamiona, koji sada čuva Uprava policije.

Uhapšeni vozač Dalibor Brnović, direktor je firme, dok je vlasnik Božidar Brnović. Firma “Brnović trans” prema podacima iz registra privrednih subjekata osnovana je u decemrbu 2016. godine i to za prevoz drumskog tereta.

Sudeći po podacima iz registra nijesu predali izvještaj o poslovanju za 2021. godinu, dok su tokom 2020. imali gubitak u poslovanju od 5,4 hiljade eura. Firma nema nekretnine.

SDT provjerava ko je u UPC donio odluku da se firmi “Brnović Trans” povjeri posao prevoza cigareta, na osnovu kojih preporuka, kao i ko je imao zaduženje da u konvoju bude u pratnji nestalog kamiona.

Zbog nestanka kamiona, policija je u subotu veče na informativni razgovor pozvala i direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, koji je u gluvo doba noći na zahtjev inspektora iz sjedišta UPC uzimao dokumentaciju sa internim dokumentima, ali i satima morao da odgovara na brojna pitanja inspektora…

Osim Miloševića, policija je cijele noći u svojstvu građana uzimala izjave i obavještenja od pet članova Komisije za spaljivanje cigareta UPC, vozača kamiona, ali i nekoliko zaposlenih u carinskom terminalu “Zetatransa”, kako bi pokušali da otkriju gdje je i kako nestao kamion.

Za otkrivanje kompletne šeme biće od ključne važnosti otkriti ko je i na osnovu kojih preporuka birao članove Komisije za uništenje cigareta UPC, ali i donosio odluke ko da se angažuje za čuvanje, transport, ali i spaljivanje cigareta.

Ko štiti švercere…

Slučaj nestanka cigareta koje je trebalo da budu uništene u pogonu fabrike u Nikšiću treba da bude ispitan do kraja i u tom pravcu ohrabrujem Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da slučaj završi do kraja, kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević.

”Ono što želim kao političku poruku da pošaljem jeste da ohrabrimo tužilaštvo da bez obzira ko stoji iza ovoga ovu aktivnost sprovedemo do kraja i da vidimo zaista ko su pokrovitelji ovih švercerskih aktivnosti koje je Specijalno tužilaštvo sprovelo posljednjih dana”, kazao je Konjević u Danilovgradu, odgovarajući na pitanja novinara, nakon posjete manifestaciji “Vojska u vašem gradu”, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku.

U saopštenju se dodaje da je pozdravljajući djelovanje SDT, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), Konjević kazao da ova aktivnost mora da ide do kraja “jer se stvarao jedan utisak koji je dominantno kreiran od predsjednika Vlade, da neko politički štiti one koji se bave nezakonitim aktivnostima koje su vezane za šverc duvana”.

”Sada već dovoljno bismo mogli politički da sumnjamo da to radi predsjednik Vlade (Dritan Abazović). Ja ne želim to da kažem ali imamo aktivnosti koje su usmjerene dominantno prema nezakonitim aktivnostima Uprave prihoda i carina, koja je morala da na jedan drugačiji način obezbijedi transport oduzetih cigara sa tačke A u tačku B gdje je trebalo uništavati”, rekao je Konjević.

On je dodao da se “pravi jedan medijski performans već treći ili četvrti put, a da danas postavljamo pitanje da li su ta tri ili četiri puta stvarno uništeni kontingenti cigareta koji su bili oduzeti ili su oni prošvercovani i danas se nalaze na sivom tržištu ili van granica Crne Gore”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor