U Sloveniji epidemija mišje groznice

U Sloveniji je ove godine zabilježeno više od 200 slučajeva mišje groznice, što govori o porastu zaraženih u odnosu na prošlu godinu kada ih je ukupno bilo 252, izjavila je danas epidemiološkinja Eva Grilc iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Kako je dodala ove godine računaju na pravu epidemiju.

Ilustracija (Foto: pixabay) Ilustracija (Foto: pixabay)

„Ove godine računamo na pravu epidemiju i rekordan broj, jer se opasnost od prenosa zaraze javlja u ljetnjim mjesecima, sve do sredine jeseni“ rekla je Grilc uz ocjenu da je tome doprinijela povećana populacija miševa zbog prošlogodišnjeg bogatog prinosa sjemenskog žira u šumama kojim se hrane ti glodari.

Vrhunac sezone virusne mišje groznice koja se rasijava iz izmeta tih glodara je krajem juna i početkom jula, kada broj prijava počinje da pada, prenijela je agencija Hina upozorenje zdravstvene službe.

U mikrobiološkoj laboratoriji Medicinskog fakulteta u Ljubljani, koja je jedina dijagnostikovala hantavirusnu infekciju koja uzrokuje mišju groznicu, kažu da imaju puno posla.

Od 516 uzoraka, 203 su bila pozitivna na hantavirus, a neki pacijenti sa visokom temperaturom mislili su da su zaraženi korona virusom.

„Radimo na hitnim slučajevima i nijesmo očekivali da će se epidemija mišje groznice tako brzo ponoviti poslije one iz 2019. godine“, rekla je Tatjana Avšič Županc iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani.

Ljekari koji rade sa onima koji završe u bolničkom krevetu navode da do sada nijesu imali ozbiljnijih komplikacija, iako bolest može da veoma ošteti jetru i pacijent završi na dijalizi, a smrtnih slučajeva nije bilo.

Virus se u tijelo čovjeka unosi udisanjem prašine od osušenog izmeta miša, na primjer prilikom čišćenja podruma i ostava, rada u šumi, skladištima, poljima, čak i tokom kampovanja u prirodi.

Zdravstvene vlasti preporučuju da prostorije u kojima su bili glodari prvo treba provjetriti najmanje 30 minuta i prilikom čišćenja nositi masku i koristiti sredstva za dezinfekciju.

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor