U Parizu večeras dodjela francuskih filmskih nagrada Cezar

U Parizu će večeras biti dodijeljeni Cezari, nagrade francuske Akademije filmske umjetnosti na kojoj će biti odata počast velikoj francuskoj glumici Žani Moro koja je zaštitni znak ovogodišnje, 43. svečane dodjele nagrada koje se smatraju francuskim Oskarima.

Favorit je film „120 battements par minute“ (120 otkucaja u minutu) reditelja Robera Kampijoa, koji je osvojio najviše nominacija, medju kojima u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario, najbolju mušku i žensku sporednu ulogu.

Pored ostvarenja Kampijoa za najbolji film su izmedju ostalih nominovani „Barbara“ Matjea Amarlika, „Le Brio“ Ivana Atala, „Au revoir la-haut“ (Do vidjenja gore) Albera Dipontela, „Petit Paysan“(Mali seljak) Ibera Šarijela, „Le Sens de la fete“ (Smisao za zabavu) Erika Toledana i Olivijea Nakaša.

Za najboljeg glumca se takmiče Danijel Otej, Gijom Kane, Alber Dipontel, Luj Garel, Svan Arlo i Reda Kater, a za najbolju glumicu Žilijet BInoš, Žana Balibar, Emanuela Devo, Marina Fois, Šarlota Genzbur, Karin Vijar i Dorija Tiler.

U konkurenciji za najbolji strani film nalazi se ostvarenje „Denkerk“ američkog reditelja Kristofera Nolana, koji je nominovan i za prestižnog Oskara, „La La Land“ Amerikanca Dejmijena Šazela koji je prošle godine osvojio šest nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka i „Kvardat“ norveškog reditelja Rubena Estlunda.

Ove godine će prvi put biti dodijeljen Cezar publike, koji će nagraditi film koji je imao najviše prodatih bioskopskih karata tokom 2017. i u januaru i februaru 2018.

Na ceremoniji će biti dodijeljen počasni Cezar španskoj glumici Penelope Kruz.

Ceremoniju će otvoriti pjevačica i glumica Vanesa Paradi, dok će domaćin biti humorista Manu Paje.

Očekuje se kao i na drugim dodjelama filmskih nagrada u svetu da bude pomenut seksualni skandal koji od oktobra potresa filmsku industriju, nakon što je oko 100 žena optužilo poznatog holivudskog producenta Harvija Vajnstajna za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Cezara za najbolji film prošle godine je dobio psihološki triler „Elle“ (Ona) holandskog reditelja Pola Verhovena sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, koja je takodje nagradjena u kategoriji najbolje glumice.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umjetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor