U OŠ „Marko Miljanov‘‘ održan „Dan pismenosti‘‘

Rabrenović je ukazao na problem miješanja pismenosti i obrazovanja, uz podsjećanje da je veliki Marko Miljanov, po kojem je ova gradska škola dobila ime, postao pismen tek u 50. godini

Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar, obilježen je danas u OŠ „Marko Miljanov“,  kako bi se još jednom skrenula pažnja na važnost obrazovanja i pismenosti društva.Učenici ove bjelopoljske vaspitno-obrazovne ustanove družili su se sa književnikom Dragićem Rabrenovićem, sa kojim su i razgovarali o Međunarodnom danu pismenosti, koji se obilježava od 1966. godine.

Pismenost, kako je pojasnio ovaj bjelopoljski pisac i novinar, kao pojam se može shvatiti na više načina, a ono na šta se obično prvo pomisli jeste čitanje i pisanje.

-Međutim, danas se u svijetu razlikuje više vrsta pismenosti, te zato kao građani savremenog svijeta treba da se edukujemo i obrazujemo iz različitih oblasti. Kada se obrazujemo stičemo različite vrste pismenosti, prvo je ona osnovna – čitanje i pisanje. Ipak, današnje vrijeme zahtijeva i tehnološku pismenost, ali i medijsku, kako bi u moru sadržaja i informacija prepoznali one tačne, objektivne i korisne“, istakao je Rabrenović.Ukazao je i na problem miješanja pismenosti i obrazovanja, uz podsjećanje da je veliki Marko Miljanov, po kojem je ova gradska škola dobila ime, postao pismen tek u 50. godini.

– I zato mi je posebno drago što možemo na današnji dan upravo u ovoj školi da govorimo o pisemenosti“, dodao je on.

Učenike je pozdravila i profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, Olivera Cvijović, koja je podsjetila da OŠ „Marko Miljanov“, tradicionalno obilježava Međunarodni dan pismenosti.

 

 

 

Izvor : DAN

 

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor