U Nikšiću završen Festival uličnih svirača

Festival uličnih svirača u Nikšiću, na kome je za dva dana učestvovalo 60 učesnika iz deset država svijeta uspio je da približi umjetnost sa svojim brojnim formama mnogobrojnoj i raznovsrnoj publici, smatraju organzatori.

Ta internacionalna smotra, performersko – zabavljačkog i umjetničkog karaktera, koja je održana na više lokacija, od Trga slobode, gradskog parka, platoa ispred Robne kuće i u centralnoj Njegoševoj ulici, označila je završetak ljetnjih festivalskih dešavanja u Nikšiću i opravdala očekivanja o davanju nove vrijednosti festivalskoj kulturi.

Umjetnički direktor Festivala, Ivan Radojičić, rekao je da je zadovoljan što su uspjeli da naprave korak dalje u organizaciji, ali i zbog broja i očiglednog uživanja posjetilaca trećeg izdanja te smotre, zbog koje je grad bio pozornica na otvorenom.

“Drago nam je da smo uspjeli da ostvarimo planirano i da to bude istinski porodični festival, gdje su svi, počev od najmlađih, imali svoj dio programa u kome su mogli da se pronađu”, ocijenio je Radojičić, nakon završetka Festivala.

Prema njegovim riječima, ove godine je organizatorima, Javnoj ustanovi Zahumlje i Opštini, i lijepo vrijeme bilo naklonjeno, pa su ulični svirači uspjeli da “gradske pločnike popločaju nekim dobrim urbanim stvarima koji će donijeti neku novu kulturu, ne samo u Nikšiću”.

“Predstoji nam da se za narednu godinu pripremamo još temeljnije i da Festival nadograđujemo iz godine u godinu”, naveo je Radojičić.

Na Festivali su nastupili brojni zabavljači, artistri, performeri i umjetnici iz Australije, Japana, Norveške, Njemačke, Austrije, Rusije, Ukrajine, Argentine, Brazila, kao i iz regiona, koji su se u svojim nastupima, posebno najmlađima, priredili praznik za oči.

Novina Festivala ove godine bio je strit film (street) u okviru koga je prikazano deset društveno angažovanih dokumentarnih filmskih ostvarenja u kojima se tretira odnos čovjeka i javnog prostora.

Ulaz na sve događaje bio je besplatan.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor