nspekcijske službe za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove tokom jula uništile su ili vratile sa granice čak 177,8 tona hrane, pokazuje mjesečni izvještaj te institucije. Takođe, otkriveno je da su pojedine pošiljke hrane životinjskog porijekla sadržale živu, kao i bakterije salmonelu i ešerihiju koli.
Što se tiče hrane životinjskog porijekla, zbog utvrđenih neusaglašenosti, zabranjen je uvoz i stavljanje na tržište osam pošiljki ukupne količine 90,9 tona. Pošiljke su vraćene isporučiocima, a dvije su uništene jer se radilo o proizvodima ribarstva u kojima je bilo i teških metala, a ustanovljena je i mikrobiološka neispravnost. U dvije pošiljke piletine, u jednom slučaju se radilo o piletini za roštilj, a u drugoj o batacima, otkrivena je salmonela, u dagnjama su inspektori pronašli bakterije salmonelu i ešerihiju koli, dok je u filetima sabljarke bilo previše teških metala, odnosno žive.
Granična veterinarska inspekcija je u julu vršila pregled živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla prilikom uvoza u Crnu Goru na sledećim graničnim inspekcijskim mjestima – Luka Bar, Aerodrom Podgorica, Božaj, Debeli Brijeg, Ilino Brdo, Dobrakovo i željeznička stanica Bijelo Polje, Kula, a od 20. juna i na graničnom prelazu Dračenovac, dva puta nedjeljno, za uvoz životinja, i Ranče, takođe dva puta nedjeljno, za uvoz hrane za životinje. U izvještajnom periodu izvršen je pregled 1.999 pošiljki koje podliježu veterinarskom pregledu namijenjenih uvozu, tranzitu ili izvozu. Pri uvozu, izvršen je pregled 1.474 pošiljke živih životinja, hrane životinjskog porijekla i proizvoda životinjskog porijekla. Izdato je 1.470 rješenja o stavljanju u slobodan promet i četiri rješenja o zabrani uvoza – kažu u Inspekciji.
Inspektori za hranu su u julu sproveli nadzor u 511 objekata i otkrili 248 nepravilnosti.
U skladu sa otkrivenim nepravilnostima inspektori su izdali jedno rješenje o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti; 34 o otklanjanju nepravilnosti; jedno rješenje o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane; 188 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i 26 prekršajnih naloga subjektima u poslovanju hranom, u visini od 7.850 eura – navodi se u izvještaju, u koji je „Dan” imao uvid.
Inspekcija za hranu je u julu pregledala 3.116 pošiljki hrane neživotinjskog porijekla i 515 pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom. Od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti, uzeto je 665 uzoraka, a za pošiljke predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom uzet je 31 uzorak. Laboratorijski je ispitano 19 odsto pošiljki iz uvoza, odnosno svaka peta.
– U julu od ukupnog broja pošiljki pristiglih za uvoz za 10 pošiljki, ukupne težine 86,9 tona i dva šlepera sokova, utvrđeno je da nijesu bezbjedne i one su ili vraćene isporučiocima ili uništene na propisan način – tvrde u inspekciji.
U izvještaju se pojašnjava da su neispravni bili sokovi, krastavac, paprika, grožđe i zelene banane. Na spisku se našla i jedna pošiljka od 27 tona pilećih bataka koji su imali salmonelu.
Inspekciji za hranu je podneseno 18 inicijativa koje su se odnosile na loše higijenske uslove u objektima, proizvode isteklog roka upotrebe, proizvode bez deklaracija, izmijenjenu boju i miris određene hrane, rad subjekata bez odobrenja nadležnog organa. Po svakoj primljenoj inicijativi izvršen je pregled, a o preduzetim mjerama i radnjama obaviješteni su podnosioci inicijativa koji su ostavili svoje podatke. Tokom jula inspekcija za hranu je primila tri prijave od strane epidemioloških službi Doma zdravlja Bar i Nikšić o sumnji na trovanje određenog broja lica zbog konzumiranja hrane u dva kampa i jednom ugostiteljskom objektu. Inspekcija za hranu je preduzela sve propisane procedure i preduzela mjere i radnje u saradnji sa epidemiološkom službom u cilju utvrđivanja da li je hrana u tim objektima bila uzrok zdravstvenih problema. Nakon dobijanja rezultata laboratorijskih ispitivanja uzoraka hrane i briseva, potvrđeno je da je hrana u tim objektima bila bezbjedna i da nije mogla biti uzrok obolijevanja ljudi – tvrde u Inspekciji.
Fitosanitarni inspektori su najčešće otkrivali nepravilnosti koje se odnose na nepoštovanje pravila tokom primjene sredstava za zaštitu bilja, neobezbjeđivanje adekvatnih uslova za skladištenje ili neogovarajućih prostorija i opreme, nevođenje obaveznih evidencija o upotrebi sredstava za zaštitu i ishranu bilja, neposjedovanje rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje i prometa izdatog od nadležnog organa za navedene oblasti i slično. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli upravne mjere i radnje, u skladu sa principom srazmjernosti, kojima se obezbjeđuje eliminisanje rizika i postiže efekat i to devet rješenja za pokretanje prekršajnog postupka, četiri o oduzimanju i uništavanju robe, jedno o stavljanju van prometa robe i ostalo su ukazi o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kraće vrijeme.
Izvor:Dan