U luci na Škveru bolja predsezona

Poslovanje gradske luke na Škveru, odnosno Agencije za gazdovanje gradskom lukom u predsezonskom periodu bilo je, prema riječima njenih predstavnika, bolje nego u špicu sezone, dok najave za postsezonu nijesu obećavajuće.

Direktor Agencije, Božo Ukropina, kazao je da je posjeta luci u predsezoni bila na nivou iz uporedne 2019. godine, u prosjeku od 50 odsto, da bi posjeta u špicu sezone pala deset do 20 odsto.

“Dolasci u maju i junu bili su na nivou od 50 do 60 odsto prometa iz 2019. godine. Međutim, u julu i avgustu taj promet je značajno pao, na 40 odsto”, rekao je Ukropina za Radio Jadran.

Ove godine, kako je kazao, prosto nije bilo interesovanja za izlete do Novoga i Bokom gostiju koji izletničkim brodovima dolaze iz Budve, Bara i Kotora.

„Ove godine imali smo konstantne dolaske brodova, Vesna i Lipovac, desetak puta dolazio je Lipovac II, a dva puta sedmično dolazile su barkase Pajo i Anita. Uopšte nijesu dolazili Budvanka, Vesna II, Posejdon, Anita II i Marija D. Oni uopšte nijesu vozili ove godine jer nije bilo interesovanja”, precizirao je Ukropina.

On je objasnio da je taj sistem brodova uvezan sa transportima autobusima, iz određenih hotela sa primorja, a gosti onda brodovima dolaze u Novi i obilaze Boku.

“Ono što nam je takođe nedostajalo su turski guleti – od sedam njih koji su 2019. godine dolazili tri do četiri puta sedmično, ovog ljeta imali smo jedno uplovljavanje sedmično, to jest samo su dva guleta bila na crnogorskoj obali. Septembar nam je uvijek bio „dobar mjesec“, jer padaju cijene čartera, vrijeme pogoduje nautičarima, vidjećemo“, rekao je Ukropina.

Ovaj segment u poslovanju, Agencija je, kako je kazao, žestoko osjetila. Uz to, i pad čartera je bio izvjestan zbog covida.

„Desilo se u par slučajeva da su brodovi ostajali u Splitu, jer ukoliko je neko od posade ili gostiju pozitivan, brod ne isplovljava. Zbog toga smo, između ostalog, u julu i avgustu imali promet od 30 do 40 odsto iz uporedne 2019. godine. To svakako nije dovoljno da bismo nadoknadili sve što je nedostajalo prošle godine, ali što je – tu je. Ne možemo mnogo uticati na stvari koje ne zavise od nas“, naveo je Ukropina.

Kad je riječ o predstojećem periodu, za sada su u opticaju tri rezervacije za 13. i 24. septembar i 8. oktobar, kada očekuju mini-flote od šest do sedam katamarana na vezu, ukoliko situacija bude bila povoljna.

Agencija za gazdovanje gradskom lukom je pod kreditnim zaduženjem od 20 hiljada eura, koje je podigla kako bi održala poslovanje, nakon prošle godine, koja je bila poražavajuća.

Ukropina je naveo da su dvije rate već isplaćene, ostaje još sedam. To je oko 2,3 hiljade eura mjesečno.

Sa druge strane, Agencija ‘kuburi’ sa dužnicima odnosno potraživanjima od prošle i ove godine, ali ima i svoje dugove. Agencija potražuje oko 20 hiljada eura, a duguje oko 30 hiljada eura.

„Dio tog novca dugujemo i za usluge obezbjeđivanja luke, pa se nadamo da ćemo ubrzo krenuti sa implementacijom video nadzora, za što je već odabrana firma. Tada obezbjeđenje potpuno prelazi u nadležnost Agencije, čime bi na godišnjem nivou mogli da uštedimo oko 15 hiljada eura “, kazao je Ukropina.

On je rekao i da očekuje da se u drugoj polovini mjeseca nastave razgovori oko dodjele koncesije.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor