U kući Rista Ratkovića književno veče posvećeno mladim stvaraocima

Tročlani žiri – Nađa Durković iz Podgorice, Izet Erović i Radoman Čečović iz Bijelog Polja, bodovao je više od 56 priča koje su stigle na treći državni literarni konkurs koji je za temu imao Virus 21, a odabrao je 42 najbolje

U Kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju, u okviru književnog programa posvećenog djeci i mladima, održano je veče mladih stvaralaca. Promovisane su priče učenika iz bjelopoljskih osnovnih i srednjih škola, objavljene u refestikonskoj zbirci “Bio jednom jedan virus”. Književni program, kojim je obilježena Međunarodna nedelja djeteta, organizovali su Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje i Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije.

Svoje priče su predstavili Kristina Rakonjac, Vojin Nedović, Željana Cmiljanić, Merjem Spahić, Tarik Idrizović, Staša Obardović, Anđela Grujić, Ognjen Femić i Slađana Mihailović.

Inspirisani temom devetog Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTIKON, koja je posvećena virusu, bjelopoljski osnovci i srednjoškolci uspjeli su da napišu kvalitetne priče sa elementima fantastike, a one najbolje našle su svoje mjesto u zbirci.

Direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, kazala je da je ovaj javni servis, koji i organizuje REFESTIKON, u cilju podsticanja mladih na stvaralaštvo i raspisao treći konkurs za mlade, koji je rezultirao zbirkom priča “Bio jednom jedan virus”, čiji su autori učenici iz svih crnogorskih gradova.

-Posebno smo ponosni što svake godine učestvuju učenici iz Bijelog Polja i ostvaruju zapažene rezultate, zbog čega zahvaljujemo i mentorima, koji su prepoznali značaj ove ideje. Odabrali smo Međunarodnu nedelju djeteta, kako bi ukazali na prava i potrebe djece propisana međunarodnim konvencijama i dodatno podstakli mlade da se bave umjetnošću i stvaralaštvom- naglasila je Rabrenović.

Talentovane mlade stvaraoce pozdravio je i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, koji je istakao da je ponosan što je Kuća Rista Ratkovića večeras odisala kreativnošću bjelopoljskih učenika.

-Lijepo je vidjeti mlade ljude u ovoj sali, do sada smo organizovali brojne programe koji su podrazumijelavali njihovo učešće, a i naredna, 2022. godina, biće  posvećena stvaralaštvu mladih, tako da će vrata naše ustanove biti širom otvorena za sve koji se bave umjetnošću- poručio je Musić.

Bjelopoljska publika uživala je u odlomcima priča mladih autora, koji su istakli da je tema Virus bila jako inspirativna, te da im je aktuelna pandemija KOVID 19 bila dodatan motiv da pošalju priču za ovaj konkurs Posebno su, kako su kazali, zahvaljujući elementima fantatsike, uspjeli da kreiraju neki svoj svijet u kojem likovi, na ovaj ili onaj način, vode borbu sa virusom, ne zaboravljajući motive ljubavi, dobra, zla, jedinstva i nade.

Inače, zbirka priča “Bio jednom jedan virus” objavljena je u okviru devetog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTIKON.

Tročlani žiri – Nađa Durković iz Podgorice, Izet Erović i Radoman Čečović iz Bijelog Polja, bodovao je više od 56 priča koje su stigle na treći državni literarni konkurs koji je za temu imao Virus 21, a odabrao je 42 najbolje.

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor