U kasi Mojkovca 1,4 miliona eura

Opština je za prvih šest mjeseci prihodovala oko 40 odsto planiranih godišnjih prihoda

Opština Mojkovac je za prvih šest mjeseci prihodovala 1,4 miliona eura, što je oko 40 odsto planiranih godišnjih prihoda.

Lokalni prihodi ostvareni su u iznosu od oko 231.000 eura, što je tek nešto više od četvrtine godišnjih prihoda planiranih po tom osnovu.

”Ustupljeni prihodi ostvareni su u iznosu od 474.626. Prihodi od donacija u ovom izvještajnom periodu nije bilo. Prihodi od transfera ostvareni su u iznosu od 572.836 eura ili 42,43 odsto u odnosu na godišnji plan koji iznosi 1,35 miliona eura. Prenesena sredstva iz prethodne godine iznose 159.766 eura”, piše u Izvještaju o izvršenju budžeta.

Rashodi su ostvareni u iznosu od skoro 1,3 milona eura, što je oko 36 odsto u odnosu na godišnji plan. Međutim, za kapitalne izdatke Opština je potrošila svega 165.000 eura, što nije ni petina planiranog novca u tu svrhu na godišnjem nivou.

”Dinamika u trošenju sredstava bila je uslovljena realizacijom prihoda i objektivnim razlozima za realizaciju onih rashoda koji nijesu mogli biti realizovani za izvještajni period. To se, prije svega, odnosi na realizaciju kapitalnih investicija čije izvršenje se po pravilu realizuje u trećem i dijelom u četvrtom kvartalu ili u ovoj budžetskoj godini neće biti realizovano, što je uslovljeno od realizacije kapitalnih donacija”, piše u obrazloženju Izvještaja o relizaciji budžeta.

Prioritet je dat, kako tvrde iz izvršne mojkovačke vlasti, prije svega realizaciji tekućeg budžeta od kojeg zavisi i rad opštinskih organa i službi, javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština. Konstatuju i da se “prema pravilu opštinski budžet znatno bolje puni u drugom polugodištu, čime će biti i povećan stepen realizacije onih budžetskih pozicija koje su manje realizovane”.

Neizmirene obaveze budžeta krajem juna, kako piše u izvještaju, iznose 28.194 eura. Kreditno zaduženje je oko 150.000 eura.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor