U godini pandemije ispit odgovornosti položili učenici, prosvjetni radnici i roditelji

U dnevniku uspomena osnovaca i srednjoškolaca  posebno će ostati zapisana ova školska godina. Mart 2020. godine pozvao je sve školarce na odgovorno ponašanje, promjenio način praćenja nastave, izrade domaćih, kontrolnih  i pismenih zadataka,  pozvao  roditelje i provjetne radnike na ispit odgovornosti.

Pandemija korona virusa preko noći zatvarala je obrazovne ustanove i kuće pretvarala u školske objekte. Školarci su ubrzo prihvatili nove načine ponašanja, u školskoj klupi sjede sami, a u školu ulaze sa maskom uz prethodnu dezinfekciju ruku.

Nastavna 2020/2021. godina bila je izazovna i turbolentna, kako za učenike i nastavnike tako i za roditelje i upravu škole. Epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 izvela nas je iz kolosjeka. Često preko noći zatvarala, sputavala, jednostavno rečeno poigrala se sa svima širom svijeta.”, objašnjava direktorica OŠ “Mihailo Žugić” Odžak, Marina Bošković.

Rezultat odgovornosti učenika i nastavnika OŠ “Mihailo Žugić” jeste činjenica da nijedan učenik koja nije bio kovid pozitivan.

Ovom prilikom bih naglasila da što se tiče odgovornosti i poštovanja mjera učenici JU OŠ „Mihailo Žugić“ Odžak, bili su na visini zadatka, pristupili su odgovorno i krajnje ozbiljno. Bravo za njih. Mali broj djece je bio u samoizolaciji i to isključivo kao kontakti u porodici.”, ističe Bošković.

Izmjenjen način realizacije  nastave uticao je na društveni život djece. Nametalo se previše zabrana, a sve u cilju očuvanja zdravlja najmlađih. Sa posebnim izazovima susreli su se učenici i nastavni kadar škola na ruralnom području.

Pohvalila bih ljude koji su odlično pripremali online časove. Ali, ipak pažnju i motivaciju kod učenika najbolje održava „živa riječ“. Mnogo je bitna interakcija u učionici. Poznato je svima da su veoma česti prestanci napajanja električnom energijom domaćinstava kao i loš internet signal, što je u dodatnom remetilo pristupanje nastavi kao i samo njeno realizovanje. Nastavnici su bili dostupni učenicima 24 časa.”, kaže Bošković.

Veliki problem predstavljala je i neopremljenost IT opremom, ali ipak složno i zajednosu prevazilazišli su sve prepreke. Nastava je organizovana u posebnim terminima kako bi učenicima omogućili nesmetano praćenje nastave.

S obzirom da imamo porodice sa dva ili više učenika različitih razreda, a jedan „pametni telefon“ o svemu morali voditi računa. Priznajem da su veliki teret podnijeli učitelji i nastavnici i ovim putem im se zahvaljujem. Veliku zahvalnost dugujemo i tehničkom osoblju, higijeničarkama, koje su se svakog trena trudile da nam prostor u kom boravimo bude što bezbjedniji. Zahvalni smo i resornom Ministarstvu.”, dodaje Bošković.

U razgovoru učiteljica, Ljiljana Ivanović kaže da je pored dobro pripremljenog online časa, veliki problem bio je održati nivo pažnje kod djece.

Školovanje od kuće bio je veliki poduhvat kako za nastavnike tako i za učenike. Nastava izvođena putem platforme Microsoft Teams pokazala se kao najbolji način napredovanja učenika, a da istovremeno ostanemo kod kuće i tako zaštitimo djecu. Uz pomoć ove aplikacije učenici su imali direktnu komunikacija sa nastavnikom. Korišćeni su dobro pripremljeni nastavni sadržaji u okviru prezentacija i edukativni linkovi.”, pojašnjava Ivanović.

Ipak i pored odgovornog ponašanja i u ovoj školi susreli su se sa još jednim izazovom. Obustavljena je realizacija nastave na nedelju dana.

U jednom trenutku smo imali situaciju da preventivno djelujemo i obustavimo realizaciju nastave u školi, jer smo imali pet  osoba iz nastavnog i vannastavnog kadra inficiranih u par dana. I tu smo pokazali između ostalog koliko smo bili svjesni cjelokupne situacije.”, ističe Bošković.

U OŠ “Mihailo Žugić”  70 odsto kolektiva prošlo je proces imunizacije.

“ Ovih 30 odsto su osobe koje su bile kovid pozitivne, pa poštuju procedure da prođe određeni period kako bi pristupili imunizaciji i mali broj osoblja koji iz drugih razloga nisu pristupili procesu imunizacije. Ja kao majka,  zatim prosvjetni radnik, osoba koja je u neposrednom kontaktu sa najmlađin i najosjetljivijim nisam se premišljala kada je riječ o imunizaciji.”, tvrdi Bošković.

Još jednom iz ugla prosvjetnog radnika svjesna situacije zamolila je građane da se vakcinišu, kako bi naši najmlađi bez ograničenja pohađali nastavu u školi.

Iz ugla  roditelja i prosvjetnog radnika svjesna sam ozbiljnosti nastavnih ishoda koje je jako teško realizovati i usvojiti online. Želim da istaknem da je jako bitno nastavu realizovati neposredno u učionici. Ovim putem molim građane širom sviejta ogledajte se o mališane, budite odgovorni, poštujte pravila i prođite proces imunizacije. Vratite nam u učionice veliki odmor, užinu, smijeh, zagrljaj ohrabrenja….”, zaključuje Bošković.

Odgovornim ponašanjem i  vakcinacijom pomažemo školarcima da njihovi časovi traju 45 minuta i redovno pohađaju nastvu  u školskim klupama.

 

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor