U fokusu stvaralaštvo žena u džezu

Ovogodišnja manifestacija Mjesec poštovanja džeza – JAM 2018, stavlja u fokus stvaralaštvo žena u džezu. Takvom programskom orijentacijom oranizatori su željeli da osvijetle žensku ulogu u džezu, kao kompozitorke, vođe ansambala, pjevačice ili instrumentalistkinje.

 
.

„Vjerujemo da ovom temom – “Žene u džezu”, kao i izborom programa, možemo da ponudimo publici susret s umjetnicama koje se izdavajaju svojom posebnošću, specifičnim projektima, neobičnim muzičkim stvaralaštvom i izvođačkom harizmom. Svi segmenti programa manifestacije – koncertni, filmski, predavanja i radionice, su u znaku džez muzičarki“, saopštila je Maja Popović, urednica i menadžerka projekta.

U okviru koncertnog programa nastupiće umjetnice koje će se prvi put predstaviti publici u Crnoj Gori.

„Na početku, svestrana bosanko-hercegovačka pjevačica Nataša Mirković izvešće nesvakidašnji projekat En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope u pratnji Michel Godard, francuskog džez muzičara koji svira na serpentu (preteča tube) i američkog bubnjara Jarrod Cagwin. Ovaj projekat je dobio nagradu “Preis der deutschen Schallplattenkritik” koju dodjeljuju njemački kritičari u saradnji sa evropskim muzičkim novinarima i kritičarima“, saopštila je Popović.

Oni će nastupiti u Podgorici 3. aprila, u KIC-u “Budo Tomović”, kako i u Tivtu, 4. aprila u Muzjeu Porta Montenegra.

„Iz Njemačke dolazi Julia Hülsmann, ugledna pijanistkinja i kompozitorka, koja već petnaest godina mijenja izgled savremene njemačke džez scene i kreira svoj specifični zvuk sa kolegama Marc Muellbauer, kontrabasistom i bubnjarem Heinrich Köbberling“, najavila je Popović.

Muziku sa njenog novog albuma “Sooner And Later” podgorička publika imaće priliku da čuje 11. aprila u KIC-u “Budo Tomović”.

„Multidisciplinarna umjetnica Jasna Jovićević, dolazi iz Srbije. Ona je izvrsna saksofonistkinja, kompozitorka, muzička animatorka i pedagoškinja, poznata muzičkim znalcima kao posebna i svestrana muzička ličnost koja je uvijek u potrazi za novim izrazima. Na crnogorskoj mini turneji (Tivat, Bar i Podgorica, 18-20. aprila) predstaviće svoju novu muziku «Flow Vertical». Muziku je napisala za sekstet u kojem je koristila gudačke i duvačke instrumenate sa perkusijama i sjedinila ih u ambijentalni zvuk“saopštila je Popović.

U ansamblu sviraju Jasna Jovićević (saksofon, bas klarinet i udaraljke) Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo), Nemanja Mihailović (fagot) i Uroš Šećerov (udaraljke).

Kako je najavljeno, Jovićević će, pored koncerata, održati i matine radionice za djecu pod nazivom “Mjuziklaža”, 20.aprila u Američkom uglu u Podgorici, a na temu kreativne reciklaže i korišćenja otpada za izradu muzičkih instrumenata i njihove upotrebe u muzičkom izražavanju.

„U završnom dijelu manifestacije predstavće se izraelska flautistkinja i kompozitorka Hadar Noiberg, “zvijezda u usponu” koja živi u Njujorku. Vibriraći i topli zvuci njenog njujorškog trija (kontrabasista Eduardo Belo i bubnjar Amir Bar-Akiva) donosi slušaocima brojne melodične teme vodećeg instrumenta – flaute, uobličene u mješavini džez improvizacija, zapadnih harmonija, bliskoistočnih i sjevernoafričkih ritmova. Njen treći album “Open Fields” izlazi krajem aprila, pa će koncert u Crnogorskom narodnom pozorištu 26. aprila, biti svojevrsna pred-premijera evropske promocije ovog albuma“, kazala je Popović.

Kako je navela, za ovogodišnji filmski ciklus “Džez na filmu” izbor filmova je napravio reditelj Nemanja Bečanović.

„Publika će imati priliku da vidi dva igrana filma: “Nina” i “Lady Sings the Blues” i dva dokumentarca: “The Girls in the Band” i “Mary Lou Williams: The Lady Who Swings the Band”. Svaki na svoj način govori o položaju žena-muzičarki kroz vijek džeza, kome su, uprkos diskriminaciji po više osnova, mnogo doprinijele. Filmovi dotiču i teme kao što su: rasizam, rodna i ljudska prava“, navela je Popović.

Publika će moći pogledati filmove u Podgorici 12. i 13. aprila u sali DODEST i u Tivtu svakog utorka u Sailing Squardron Porto Montenegro.

Takođe, svi ljubitelji džez stvaralaštva, moći će da prisustvuju i predavanjima gostujućih profesora i muzičkih pisaca.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor