U doba korone na hranu potrošili 180 miliona više

Ukupan promet u trgovini na malo u Crnoj Gori u 2020. godini iznosio je 1,6 milijardi eura, a na samo hranu i lijekove otišla je polovina te sume, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku Monstata iz istraživanja o prometu koje objavljuju za svaku treću godinu.

Iako je prošla godina bila krizna, promet u trgovinama bio je za 224 miliona, ili za 16 odsto, veći nego 2017. godine, a čak za pola milijarde ili 45 odsto više u odnosu na 2001. godinu, pišu Vijesti.

Najviše novca građani Crne Gore, s obzirom da lani skoro da nije bilo stranih turista, potrošili su na kupovinu hrane 668 miliona eura, što je 41,7 odsto ukupnog prometa u svim trgovinama. Uvoz hrane lani je iznosio 394 miliona eura, ali po veleprodajnim cijenama, dok se domaći promet računa po većim maloprodajnim cijenama. To pokazuje da se novac dominantno troši na hranu.Udio prodaje hrane u ukupnom prometu 2020. godine iznosio je 35,4 odsto.

Za hranu je prošle godine potrošeno 180 miliona eura više nego 2017, kada je ta cifra iznosila 487 miliona eura.

Kako je prošle godine bilo znatno manje turista nego tri godine ranije, razlozi za ovoliki skok u kupovini hrane mogu biti rast cijena, povećanje broja stanovnika, stvaranje zaliha zbog straha od pandemije i veća potrošnja jer se zbog ograničenja kretanja i karantina više jelo.

Ukupno potrošnja na hranu je i veća od ovih brojki jer je značajan broj građana kupuje direktno od domaćih proizvođača, jer se taj promet ne vidi u zvaničnim evidencijama.

Izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor