U Bijelom Polju u ovoj godini registrovana 63 slučaja oboljelih od šuge, u Beranama 21 slučaj

Institutu za javno zdravlje Crne Gore do početka jula prijavljeno je 289 slučajeva obolijevanja od skabijesa, odnosne šuge.To je, kazali su Dnevnim novinama iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, oko četvrtinu manje u odnosu na broj slučajeva koji su prijavljeni za isti period prošle godine, kada je bilo 405 slučajeva.

Šuga, podsjećaju, saglasno zakonskoj regulativi pripada grupi zaraznih oboljenja koja se obavezno prijavljuju, a tokom prošle kalendarske godine, od 1. januara do 31. decembra 2016. godine zabilježeno je 886 slučajeva obolijevanja od te zarazne bolesti.

“U posmatranom periodu od 1. januara do 6. jula ove godine najviše oboljelih je registrovano u Podgorici 88 slučajeva, Bijelom Polju 63 i u Beranama 21 slučaj. U januaru ove godine, u Crnoj Gori je prijavljeno 58 slučajeva, u februaru 57, u martu 48, u aprilu 54, u maju 42, u junu 26, a u julu do 6. četiri slučaja”, istakli su iz Centra.

U posljednjih deset godina, dodaju, na teritoriji Crne Gore se godišnje registruje od 150 do 900 oboljelih lica od ove bolesti.

“Šuga je zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u cijelom svijetu i od koga može oboljeti svaka osoba. Prisutno je tokom cijele godine, a obično je povećan broj slučajeva u zimskim mjesecima od oktobra do marta. Šugu izaziva parazit Sarcoptes scabiei (u narodu poznat kao šugarac) koji nastanjuje površinski sloj kože bušeći hodnike u kojima polaže jaja”, objasnili su iz Centra.

Oboljenje se, pojašnjavaju, prenosi direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine i/ili odjeće sa oboljelom osobom.“Osim svraba javljaju se i promjene na koži koje mogu biti prisutne bilo gdje na tijelu, najčešće na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, u pazušnim jamama, grudima, u predjelu pojasa i prepona”, rekli su iz Centra.

Oboljela osoba, ističu, može prenijeti oboljenje od momenta kada se zarazi do završetka liječenja, pa stoga oboljela osoba treba da odsustvovuje sa posla ili iz škole/vrtića do momenta dok se liječenje ne završi.

Izvor:DN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor