U Bijelom Polju pokrenuta ekološka akcija,,Uključi se u čišćenje obala Lima“

Nevladina organizacija,,Euromost’’ i ove , kao i ranijih godina, obilježava 22. mart, Medjunarodni dan voda, ekološkom akcijom pod nazivom ,,Uključi se u čišćenje obale Lima“.

        Akciji se već pridružila lokalna uprava, koja je angažovala D.O.O. Komunalno Lim na sredjivanju jednog dijela obale Lima, na kojem će se 22.marta postaviti klupe, zasaditi čempresi i lokacija će postati mjesto za odmor gradjana, a ne za odlaganje otpada.

Na poziv NVO,,Euromost”pored lokalne uprave, odazvali su se privatni sektor, nevladine organizacije, i drugi, svi u skladu sa svojim mogućnostima.

Cilj je, da se podstaknu sve koji žive u opštinama kroz koje prolazi Lim da se uključe u ćišćenju obala u skladu sa svojim mogućnostima.

Nažalost, izgleda da mi nemožemo da se nadamo bilo kakvoj pomoći od Ministarstva održivog razvoja i turizma,  jer se naša rijeka nalazi na sjeveru Crne Gore, koji nikog u Podgorici ne interesuje.

           Naš prostor im treba samo za korišćenje prirodnih resursa. Zato smo primorani da se i pored teške ekonomske krize sami organizujemo, pa pozivamo sve koji žive u opštinama kroz koje prolazi Lim da se priključe akciji.

Takodje, apelujemo na nesavjesne gradjane da ne odlažu otpad na obale Lima, ali i na lokalne uprave  Berana, Andrijevice i Plava, da slijede primjer Opštine Bijelo Polje, i da pokrenu aktivnosti čišćenja obala Lima- kažu u Euromostu.

Pozivamo i Komunalnu policiju iz gradova kroz koje protiče Lim, kao ekološku i veterinarsku inspekciju, da pojačaju nadzor nad obalama i spriječe nezakonito odlaganje i uništavanje ove rijeke.

Mi sa sjevera smo prepušteni sami sebi i jedino svi zajedno možemo nešto uraditi za naš Lim- navode organizatori i dodaju da jedan broj ekoloških aktivnosti sa svojim volonterima, kao i volonterima koji su najavili dolazak iz Kotora, Herceg Novog i Podgorice, realizovati i 23. i 24. marta.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor