U Bijelom Polju održan okrugli sto o prevenciji karcinoma dojke

U pres centru hotela „Bijela Rada“, u organizaciji NVO „Veritas CG“ održano je predavanje o prevenciji karcinoma dojke, na kojem su govorili eminentni stručnjaci iz te oblasti. Kako je saopštila koordinatorka za sjever Crne Gore Enida Omerhodzić, predavanje su organizovali u okviru obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

      Foto:Dan, Milovan Novović

Doktori iz Kliničkog centra Crne Gore govorili su o važnosti preventivnih pregleda, faktorima rizika.

– Cilj nam je pružanje psihološke i psihosocijalne podrške, i ova predavanja su upravo podrška ženama  koje se trenutno bore sa karcinomom, naravno, zdravim ženama želimo biti glas prevencije-kazala je Omerhodzić, i istakla da će predavanje biti održano i u Tivtu.

Onkolog doktor Salim Salković, govorio je o faktorima rizika koji dovode do karcinoma dojke koji je kazao da postoje faktori na koje možemo, i oni na koje ne možemo uticati.

-Faktori na koje ne možemo uticati su pol, životna dob, a nasljedni faktori su veoma važni u nastajanju karcinoma dojke, postoje i neki geni čija mutacija može dovesti do razvoja karcinoma. Faktori rizika na koje mi možemo uticati su stres, gojaznost, fizička neaktivnost, konzumiranje alkohola i duvana, korištenje kontraceptivnih sredstava u periodu post-menopauze, ali nažalost, njihov udio u karcinomu dojke je daleko manji. Postoje velike kontroverze oko toga da li ishrana utiče na pojavu raka dojke, rađene su brojne studije, u toku je velika EPIC studija koja će dati značajnije rezultate,  ali neka istraživanja su pokazala da može postojati veza između ishrane i raka dojke. Konzumiranje duvana povećava rizik  za rak dojke 14%, odnosno 24% za žene koje su počele da puše prije 17 godina starosti-naglasio je dr Salković.

Internista onkolog, dr Nevenka Lukovac Janjić, na današnjem predavanju je kazala da je prevencija malignih bolesti najvažniji dio priče u onkologiji.

-Mi trebamo učiniti sve da preveniramo pojavu bolesti. Postoji veliki broj faktora rizika na koje mi sami možemo uticati, i svakoga dana ih moramo biti svjesni. Kako živi savremena žena, i koliko je u toku radne neđelje posvećena sebi, koliko ima prostora da praktikuje zdrave stilove života?

Dodala je da to podrazumijeva pravilnu redovnu ishranu, zastupljenost voća, povrća, vlakana, žitarica od cijelog zrna i drugo.

-Žena bi trebalo da je fizički aktivna, bilo bi idelano da tri puta neđeljno makar po 30 minuta  ima umjerenu fizičku aktivnost, sve to smanjuje rizik od kancera. To što nemamo, ili smatramo da nemamo faktore rizika, ne znači da ne treba da radimo ginekološke  i preglede dojki, da se ne odazivamo na skrining. Skrining i rano otkrivanje je najednostavniji i najeftiniji način borbe protiv kancera“, zaključila je dr Lukovac Janjić.Inače, nevladinu organizaciju „Veritas CG“ čine žene koje prolaze kroz borbu sa karcinomom, uz svesrdnu podršku psihologa i onkologa koji učestvuju u njihovim programima.

Izvor:Dan, Milovan Novović

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor