Tužilaštvo nema interes da se obnovi sudski postupak za nesreću na Bioču

Tužilaštvo nema interes da se obnovi sudski postupak u slučaju željezničke nesreće na Bioču, a država bježi od brige za preživjele putnike i porodice stradalih, ocijenili su predstavnici nevladine organizacije (NVO) Voz neprebola.

FOTO: PR CENTAR

Tužilaštvo nema interes da se obnovi sudski postupak u slučaju željezničke nesreće na Bioču, a država bježi od brige za preživjele putnike i porodice stradalih, ocijenili su predstavnici nevladine organizacije (NVO) Voz neprebola.

Predsjednik NVO Voz neprebola, Goran Vojinović, kazao je, povodom obilježavanja 12 godina od željezničke nesreće na Bioču u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od 200 putnika, da je sudski proces, u kojem je osuđen samo mašinovođa „sramotan i fingiran“.

„Tužilaštvo nema interesa da obnovi sudski proces. Pitamo se svih ovih godina, zašto? Država, takođe, nema interes da dođe do istine o uzrocima nesreće. Možda je bolje reći da želi da prikrije svoje greške i odgovornost za nesreću“, rekao je Vojinović na konferenciji za novinare.

On je kazao da zakonodavna, izvršna i sudska vlast ne postoje, kao ni, kako smatra, odgovorost onih koje te grane vlasti predstavljaju, kada je riječ o željezničkoj nesreći na Bioču.

„Mnoge stvari, informacije i događaji su državna tajna, čak i poslije 12 godina. Zašto? Država, koju predstavljaju institucije, bježi od brige za učesnike željezničke nesreće. Zašto?“, upitao je Vojinović.

On je kazao da je odnos društva, institucija, političkih partija, pojedinaca, udruženja, novinara ispod svakog nivoa profesionalnog rada i opšteg interesovanja da se dođe do istine u vezi nesreće na Bioču.

Vojinović je kazao da ni Kancelarija Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori, nije pokazala interesovanje za rješavanje problema porodica i preživjelih putnika.

„Evo sada, čitamo u novinama, i u medijima se provlači to Poglavlje 23 i 24, vladavina prava. Ona za nas, ovih 12 godina bukvalno ne postoji“, ocijenio je Vojinović.

FOTO: PR Centar

On je podsjetio da je Osnovno državno tužilaštvo odbilo zahtjev za ponavljanje sudskog postupka i pored, kako je rekao, krucijalnih dokaza i nepobitne činjenice u vezi sa nesrećom. „A ono što je nama rečeno u četiri oka, kada smo razgovarali sa Tužilaštvom jeste da ono nema interes da se sudski postupak obnovi. Zamislite, nema interes Tužilaštvo“.

„Kakav li je to njihov posao i kakva li je njihova uloga u ovom društvu, ako nema interesa da se obnovi nešto što je činjenično i potkrijepljeno. Gospođa Ljiljana Klikovac nam je rekla da ne postoje opipljivi dokazi vezano za nesreću“, objasnio je Vojinović.

Porodice stradalih i preživjeli putnici, kako je rekao, samo traže da se proces obnovi i da se dođe do istine.

„Ovo društvo, ova država, ove institucije, jednostavno su okrenuli leđa, kao da se ovo ne dešava U Crnoj Gori, kao da mi nismo sastavni dio ove države. Svi nas razumiju i žale. Ali kada pokrenemo bilo koji postupak, on je, poslije prve stepenice zatvoren, ne postoji“, ocijenio je Vojinović.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović, kazao je da je istina vrednija od života, a da je put do nje veoma težak.

„Mi koračamo tim putem proteklih 12 godina, tražeći istinu i odgovor na mnoga pitanja. Između ostalog, zašto je došlo i da li je moralo doći do nesreće? Ko je kriv za nesreću, institucionalno i personalno i da ne nabrajam više. Odgovori sadrže nemar, javašluk, neodgovornost, nebrigu…“, poručio je Vlahović.

FOTO: Savo Prelević

Cijenu su, kako je rekao, platili i plaćaju porodice i putnici voza, koji se „sunovratio ka Moračkom ambisu, tog kobnog 23. januara 2006. godine na Bioču“.

„Naš cilj je da se ova strašna lekcija iz novije crnogorske istorije ne ponovi, da se ponovo ne gubi crnogorska mladost, da se ne otrgnu djeca iz naručja majki u nekim vozovima i nevozovima u nekim bolima i neprebolima“, poručio je Vlahović.

Prema njegovim riječima, ozbiljni narodi ne zaboravljaju i ne ponavljaju greške i biraju nove puteve u, kako je kazao, vedriju i sigurniju budućnost.

„Očekujemo da će i naše društvo ostvariti ove ciljeve“, rekao je Vlahović.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor