Turizam i kultura oblasti saradnje Cetinja i Harkova

Turizam, kultura i obrazovanje, kao i privredna saradnja, oblasti su u kojima bi Prijestonica Cetinje i ukrajinski grad Harkov mogli unaprijediti partnerske odnose, ocijenjeno je u toku sastanka delegacija dva grada.

Na sastanku na Cetinju, koje su predvodili predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar i prvi zamjenik gradonačelnika Harkova Novak Oleksandr, dogovoreno da se u najkraćem roku konkretizuju programske aktivnosti zajedničkog djelovanja i razmijene neophodne informacije.

Iz Prijestonice je saopšteno da je Dizdar predstavila privredne potencijale Cetinja, posebno ukazujući na mogućnosti otvaranja malih i srednjih preduzeća i podsticajne mjere koje grad priprema za potencijalne investitore.

Na sastanku su predstavljeni turistički potencijali Prijestonice i razgovarano o industriji prerade mesa i suvomesnim proizvodima po kojima je Cetinje prepoznatljivo. Radi se o proizvodima izuzetnog kvaliteta, koji su proizvedeni po evropskim standardima, te proizvođači imaju znatan izvozni potencijal.

Gostima je predstavljena i namjera uprave grada da se diversifikuje turistička ponuda. U tom smislu gosti su se posebno interesovali za normativna rješenja u sektoru turizma, posebno ona koja se odnose na razvoj ruralnog turizma.

S obzirom na to da su Cetinje i Harkov univerzitetski gradovi, ali i kulturni centri, ocijenjeno je da bi posebnu pažnju trebalo usmjeriti na osnaživanje saradnje u tim oblastima.

Oleksandr je kazao da postoji sličnost društvenog ambijenta na Cetinju i u Harkovu u dijelu da su oba grada prepoznata po kulturno-istorijskim sadržajima, turističkim potencijalima, posvećenosti unapređenju komunalne i druge infrastrukture, te da predstavljaju studentske centre.

On je prenio je pozititvna iskustva sa međunarodnih foruma iz oblasti turizma, sporta, kulture i obrazovanja koji se svake godine održavaju u Harkovu, a na kojima učestvuju i predstavnici gradova sa kojima Harkov sarađuje, navodeći da bi te mogućnosti za predstavljanje trebalo da koristi i Prijestonica Cetinje.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor