Turisti bi ova mjesta trebalo da preskoče u 2018. godini

CNN je objavio listu destinacija koje bi trebalo izbjegavati u 2018. godini, na osnovu toga što su u posljednjih 12 mjeseci pojedina popularna turistička odredišta nastojala da smanje broj turista, za koje su naveli da su preplavili ulice ili narušili njihove krhke ekosisteme. To predstavlja dilemu za putnike koji planiraju svoj odmor.
 

1.Ćinkve Tere, Italija-Pet sela na italijanskoj rivijeri 2016. Godine je posjetilo 2,5 miliona turista. Vlasti su raspravljale da se godišnji broj turista limitira na 1,5 miliona zbog ogromne gužve i straha od glizišta

2.Barselona, Španija-Prijestonicu Katalonije 2016. godine je posjetilo 34 miliona turista, 25 odsto više nego 2012. Godine. Lokalno stanovništvo je nezadovoljno, ispisani su grafiti protiv turista širom grada. Vlast je reagovala tako što je smanjila kapacitet smještaja.

3.Dubrovnik, Hrvatska-Dok UNESCO prijeti ovom gradu oduzimanjem statusa svjetske baštine zbog ekstremne gužve. Gradonačelnik planira da smanji broj trajekata koji ulaze u luku.

4.Venecija, Italija-Pošto su im se smučili turisti sa selfi stikovima na mostu Rialto i tokom krstarenja kanalom Đudeka lokalno stanovništvo je prošle godine izašlo na ulice u znak protesta. Broj stanovnika pao je na samo 55.000 kao odgovor na defile od 30 miliona turista godišnje.

5.Santorini-Grčka-Ostrvo spektakularnog zalaska sunca došlo je do prelomne tačke. 2017. godine ga je posjetilo dva miliona ljudi, 850.000 na kruzerima. Iako je gradonačelnik limitirao broj turista na 8.000 dnevno, Santorini je u opasnosti da izgubi svoj šarm.

6.Tadž Mahal-Indija-Osam miliona posjetilaca godišnje obiđe ovo zdanje, od toga je polovina stranaca. Rezultat je haotično iskustvo. Ali kako je bijeli mermer počeo da žuti, a rijeka biva sve zagađenija, planirano je da se smanji broj posjetilaca

7.Mont Everest-Nepal je zabranio planinarima da se bez pratnje penju na ovaj planinski vrh kao i slijepim planinarima koji su imali dvije i više amputacija. Rekordan broj planinara pokušao je prošle godine da osvoji vrh, što je povećalo broj nesreća

8.Butan-Iako posluje sa turističkom politikom „visoka vrijednost, mali uticaj“ i naplaćuje 200 do 250 dolara po danu, lokalno stanovništvo je zabrinuto zbog ugroženosti životne sredine.

Izvor: PortalAnalitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor