Tri su elementa srećne veze

Biološka antropološkinja Helen Fišer objašnjava koja su to tri ključna elementa koja jednu vezu čine uspješnom:

1. Sposobnost partnera da saosećaju jedno sa drugim

Empatija je bitan element svakog odnosa, pa tako i partnerskog. Ona naravno ne podrazumijeva da i sami prođete kroz isto iskustvo i potpuno se saživite sa problemom svog partnera, već da pokažete razumijevanje i pružite podršku kada je to neophodno. Saosjećajni ljudi mnogo lakše ispoljavaju emocije i lakše se povezuju sa drugim ljudima. Ali, kada jedan partner nije saosjećajan kao drugi, to može prouzrokovati problem u vezi. Stoga na tome treba raditi, jer kada partner razumije situaciju u kojoj se ovaj drugi nalazi, sve teškoće i izazovi lakše se prevazilaze.

2. Sposobnost da kontrolišete emocije u stresnim situacijama

Krizne situacije su najbolji test za svaku vezu. U redovnim okolnostima lako je pokazati ljubav i razumijevanje, ali problem nastaje kada ne ide sve baš onako kako smo zamislili. Čest primjer za to su finansijski problemi. Ukoliko se takva situacija javi u trenutku kada je veza već dovoljno krhka, partneri odlučuju da se raziđu, te svoje finansijske izazove rješavaju svako na svoj način. Kada bi, umjesto toga, dopustili sebi da ohlade glavu, te na miru porazgovaraju o svemu, bez prebacivanja krivice jedno na drugo, prevazišli bi razlike i ojačali svoju vezu, umjesto da je prekinu.

3. Primjena pozitivnih iluzija

Fišer zaključuje da je treći ključni faktor za očuvanje veze primjena pozitivnih iluzija, odnosno pozitivnog razgovora sa samim sobom koji se odnosi na vašu vezu. To u prevodu znači da umjesto da se fokusirate na ono što vas nervira kod partnera, vi svoju pažnju usmjerite na ono što vam se kod nje ili njega dopada. Na taj način pomažete ne samo sebi, već i svojoj vezi. Mogućnost da sagledamo i prihvatimo tuđe mane odlika je zrelih ljudi. Uostalom, niko nije savršen.

Dakle, postizanje kvalitetnog odnosa zahtijeva puno obostranog truda. Stoga, sljedeći put kada budete na ivici da prekinete vezu, prvo se zapitajte da li vladate svojim emocijama, da li se saosjećate sa partnerom, i da li ste sagledali sve njegove pozitivne osobine. Možda nakon toga odlučite da promijenite mišljenje, prenosi citymagazine.rs

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor