Search
Close this search box.

Treće mjesto petnjičkoj osnovnoj školi i nagrada timu iz Rožaja kroz program „Škole za 21. vijek“ i „Nastavnik za 21. vijek”

U Podgorici je tokom ove nedelje organizovana svečana završnica programa „Škole za 21. vijek“ i „Nastavnik za 21. vijek“, koje je finansirala britanska Vlada, kofinansiralo Ministarstvo prosvjete, a sproveo Britanski savjet u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo.

MNE 21st Century Schools programme_10.jpeg~
MNE 21st Century Schools programme_10.jpeg~

Prije ceremonije dodjele nagrada, održana je svečana koferencija nakon 5 godina implementacije programa “Škole za 21. vijek” na Zapadnom Balkanu, kao i državno takmičenje na kojem je najboljih 20 timova iz Crne Gore imalo priliku da pokažu stečene vještine rješavanja problema i kritičkog mišljenja.

Na ceremoniji je Vanja Madžgalj, direktorica British Council-a u Crnoj Gori dodijelila vrijedne nagrade za tri najbolja tima, a članovi žirija su dodijelili specijalne nagrade.

Tim učenika iz osnovne škole „Marko Nuculović“ iz Ulcinja osvojio je prvo mesto na nacionalnom takmičenju sa projekat „Jezik znakova“ i pokazao kako možemo da spojimo programiranje, inovativnost i empatiju.

Uz primjenu micro:bit uređaja, đaci su imali priliku da pokažu na koji način su rešili probleme iz svog okruženja, a tim iz osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja su osvojili drugo mjesto sa projektom „Buka“. Dok je treće mesto pripalo školi osnovnoj školi „Bogdan Kotlica“ iz Šavnika za projekat „Zvuk toplote“.

Pored glavnih nagrada za najinovativnije projekte iz Crne Gore dodjeljene su vredne nagrade za tri specijalne nagrade.

Nagradu za najmlađi tim pripala je osnovnoj školi „Štampar Makarije” iz Podgorice, čiji je projekat „Smart Brooch“, a osnovna škola „Dr Dragiša Ivanović“ iz Podgorice je sa projekatom „Zoo parking“ osvojila zasluženu nagradu za tim sa najboljim projektom na temu zaštite životne sredine.

Nagrada za tim koji je razvio najsloženiji kod pripala je osnovnoj školi „Bratstvo-jedinstvo“ iz Rožaja, čiji je projekat „Bezbjednost učenika u zoni škole“.

Na samom otvaranju svečane konferencije britanska ambasadorka Karen Medoks istakla je da program „Škole za 21. vijek“, traje već pet godina, te da je ponosna na sve šta je postignuto.

Medoks: „Program je regionalnog tipa, investicija je Vlade Ujedinjenog Kraljevstva od 10 miliona funti, a pokriva svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Smatram da bi se program rada u Crnoj Gori mogao smatrati najuspješnijim. Ovo je zahvaljujući ne samo ličnoj posvećenosti i marljivom radu tima Britanskog savjeta u Podgorici, već i posvećenosti Vlade CG obrazovanju u oblasti digitalnih vještina“, navela je Medoks ističući da je podrška Ministarstva i Britanskog savjeta osigurala u nastavnici u svim osnovnim školama širom zemlje dobiju microbit opremu.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, poručio je da ovaj projekat pokazuje drugo lice Crne Gore – ono najnaprednije, kreativno.

Abazović: „Ovaj projekat omogućio je djeci da se bave tehnologijom kao njihovi vršnjaci u najsavremenijim državama svijeta. Ukoliko nastave ovako, pred njima i pred ovom zemljom je velika budućnost. Dakle, osnovci već imaju ideje kako da rješavaju goreće probleme u društvu, na način koji je kompatabilan sa očuvanjem životne sredine, a riječ je o mnogim pet friendly projektima, kao i o vrlo racionalnim projektima – u smislu manjeg trošenja električne energije, stvaranje zelenih škola, čistih parkova itd, tako da sam zaista oduševljen“, kazao je Abazović.

Poručio je da je „ovo najkreativniji dio Crne Gore“, koji treba da bude podržan.

-„Zahvalan sam i Britanskom savjetu i Ambasadi UK, kao i našem školskom sistemu koji podržava ovavke projekte“, naveo je Abazović.

Piter Braun, direktor za Zapadni Balkan Britanskog Savjeta istakao je ključne i ohrabrujuće rezultate, koji su postignuti ovim programom. „Ovo je najveći obrazovni program na Zapadnom Balkanu, koji uključuje sve osnovne škole, više od 4.000 direktora škola, 18.000 nastavnika i približno milion djece, kao i pružanje školama sa više od 100.000 micro:bit-ova, džepnih računara i jedan je od najvećih ulaganja u sektor obrazovanja u posljednjih deset godina. Od velike je važnosti da devojčice i dečaci budu jednako uključeni, kao i da program bude u potpunosti inkluzivan, kako bismo omogućili svim đacima da se bolje pripreme za buduće karijere, kada će im sve ove veštine biti veoma potrebne“, zaključio je Braun.

Direktorica British Councila za Crnu Goru, Vanja Madžgalj kazala je da je ovaj petogodišnji program najveći obrazovni program na Zapadnom Balkanu, te da predstavlja jednu od najvećih investicija kada je obrazovni program u pitanju. “Ovaj program počeo je kao pilot 2017.godine, a tokom proteklih pet godina napravili smo jedan snažni, veliki iskorak. Taj iskorak smo napravili zato što smo uzeli jedan sistemski pristup, nijesmo radili samo na razvoju kapaciteta nastavnika, nego i na razvoju kapaciteta rukovodilaca škola,nadzornika… Opremali smo škole modetnom tehnologijom, i istvoremeno smo radili na razvoju obrazovnih politika”, rekla je direktorica vanja Madžgalj.

Madžgalj ističe da je, kada je Crna Gora u pitanju ovaj program obuhvatio sve škole, 162 osnovne škole koje su dobile najnoviju tehnologiju za razvoj inovacija. Navodi da je riječ o BBC mikrobitu, uz koji su sve škole dobile dodatnu opremu. “Stvarali smo podsticajno okruženje za učenike, koje će ih motivisati da se uključe u svijet kodiranja. Radimo na razbijanju predrasuda da je kodiranje muško zanimanje i ponosni smo što danas imamo skoro 50 odsto djevojčica koje su članice naših mikrobit klubova”, navela je Madžgalj.

Dodala je da se intenzivno radilo i sa nastavnicima informatike, te da vjeruje da se stvorio vrlo solidan temelj za dalji nastavak rada na razvoju digitalnih vještina.

Madžgalj: “Danas smo imali priliku da vidimo i najnovije radove učenika, bilo je i finalno nacionalno takmičenje u kodiranju u kome su učestvovale škole širom Crne Gore, a bilo je 20 finalista..Članovi žirija su bili oduševljeni i ponosni kada su vidjeli koliko su kreativna naša djeca i koliko su napredovali u ovoj sferi”, kazala je Madžgalj.

Dio svečane konferencije je bio panel na temu Da li smo spremni za digitalnu transformaciju? na kojem su pričali Marina Matijević, načelnica Odjeljenja za ICT, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Tarik Zaimović, ICT Cortex CEO, Dr Goran Šuković, Logate institut za informacione tehnologije, CEO, i Biljana Krivokapić, profesorica informatike, mentorica u projektu, uz moderaciju Vanje Madžgalj, direktorice British Councila za Crnu Goru.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor