Tražiće saslušanje Bratićeve zbog smjena

Poslanik SD-a Damir Šehović inicirao je kontrolno saslušanje ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić u vezi sa primjenom nedavno usvojenih izmjena Opšteg zakona o obrazovanju.

Očekuje podršku odbora: Šehović

Te izmjene, između ostalog, predviđaju reizbor direktora i pomoćnika u školama, koji je otvorio brojne kontroverze i pokrenuo negodovanje javnosti.

O inicijativi Šehovića trebalo bi da se izjasni matični odbor, a Šehović poručuje da očekuje jednoglasnu podršku.

Šehović je inicijativu obrazložio činjenicom da su „otvorene brojne kontroverze koje se odnose na: nejasnu odgovornost za neizbor novih školskih odnosno upravnih odbora, upitan zakonski osnov za razrješenje direktora, na prilično neselektivnu promjenu kompletnog rukovodećeg kadra u obrazovnom sistemu koja je zbog toga dobila obrise tzv. ‘čistke’ i otvorenog revanšizma prema nepodobnima iz sistema obrazovanja, tako i na pojedinačna kadrovska rješenja, među kojima ima i ekstremnih nacionalista, podržavalaca osuđenih ratnih zločinaca, sljedbenika četničke ideologije, odnosno poštovaoca anticivilizacijskih i antievropskih vrijednosti“.

„Imajući u vidu da je obrazovni sistem temelj svakog, pa i našeg društva, od posebne je važnosti da članovi Odbora, ali i cjelokupna javnost, o svemu prethodno pomenutom iz prve ruke dobiju pravovremenu, potpunu i tačnu informaciju. To je, uostalom, i u interesu Vlade odnosno resornog ministarstva koje je zaduženo za vođenje politike u ovoj oblasti. Zato vjerujem da će Odbor jednoglasno donijeti odluku o održavanju kontrolnog saslušanja, sa predloženom temom“, zaključio je Šehović.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor