Traže ravnopravniju raspodjelu koncesija

Drvoprerađivači iz Plava već godinama pokušavaju da se izbore za ravnopravne uslove u raspodjeli koncesija. Očekuju efikasnu reakciju nadležnih institucija koje treba da zaustave neplansku sječu i devastaciju šuma, isti tretman, kao i koncesionari koji dobijaju kvalitetniju drvnu građu po znatno nižim cijenama

Kuda nestaju plavske šume i u čije ruke idu kvalitetna stabla, pitanja su na koja drvoprerađivači iz te Opštine imaju odgovor. Već godinama ukazuju na loše gazdovanje, a posljednje dvije pokušavaju da riješe nagomilane  probleme.

Pretvarajući eksploataciju šuma koje se se prostiru na području Plava u procente proizilazi da sa 70 odsto gazduje Nacionalni park, 30 pripada Crnagorašumama, a drvoprerađivačima tog grada ostaje svega 20 odsto  stabala koja su u lošem stanju. I cjenovnik je bio i ostao  neravnopravan.

Kvalitetna sirovina i prerada drveta trebalo bi da bude u rukama grada i njegovih koncesionara. Zbog uslova koji nijesu jednaki za sve na gubitku je upravo Opština koja od drvoprerađivačke industrije treba da ima perspektivu.

Listajući stručne analize, žalbe, tužbe i prijave koje su slali na adrese nadležnih državnih institucija, sagovornici TVCG ukazuju na posljedice neplanske sječe šuma, neravnopravnu eksploataciju i neizvjesnost Područne jedinice za šume  Plav.

Očekivanje efikasne reakcije nadležnih nije jedino u šta se uzdaju drvoprerađivači Plavskog kraja. Jednoglasna odluka SO – e tog grada upućena resornom ministarstvu donesena je ovih dana i odnosi se na Uredbu kojom bi prestala eksploatacija šuma i zloupotreba stabala koja iz Plava odlaze u bescilje. Šta će biti u budućnosti  teško je prognozirati  jer sječa se nastavlja a neizvjesnost onih koji štite interese koncesionara svog mjesta ostaje.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor