To Montenegro da servisira avione u Podgorici

Iz Montenegro airlinesa u stečaju (MA) pozvali su ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i državnog sekretara za saobraćaj Zorana Radulovića da što hitnije organizju sastanak sa novom avio kompanijom To Montenegro kako bi, kako su kazali, prevazišli apsurdnu situaciju gdje To Montenegro servira svoje avione u Bratislavi ili nekom drugom centru u Evropi iako u Podgorici postoje svi uslovi za to.

Saradnik stečajnog upravnika MA Saše Zejaka, Miljan Perović podsjetio je u Jutarnejmprogramu Televizije Crne Gore da je svega tri mjeseca nakon uvođenja stečaja, MA obnovio sertifikat za linijsko i bazno održavanja vazduhoplova „part 145“.

„To bi značilo da To Montenegro neće morati da održava svoje vazduhoplove u Bratislavi kao do sada već će moći u Podgorici. A postoji i mogućnost da tehnika MA održava vazduhoplove tipa Embraer i Foker 100 i ostalih avio kompanija koje koriste usluge crnogorskih aerodroma“, kazao je Perović.

On je kazao i da MA u stečaju posjeduje hangare kao i veliki broj materijala i alata za održavanje vazduhoplova.

MA, kako dodao, planira da konkuruše za sertifikat Agencije za vazduhoplovnu bezbjedost Evropske unije nakon čega bi postojala bi mogućnost da i ostale avio kompanije mogu održavati svoje vazduhoplove tipa Embraer na podgričkom aerodromu.

„Ako uzmemo u obzir cijenu radnog sata u regionu i EU, ovdje je puno niža, mnoge bi kompanije željele da ostvare saradnju, a MA u stečaju da ostvari prihod“, kazao je Perović.

U MA kažu da bi se uz sertifikat EASE pojavila mogućnost izgradnnje dodatnih kapaciteta na podgoričkom aerdromu, hangara, a bilo bi uposleno više ljudi.

MA u stečaju razmišlja i o licenciraju i za vazduhoplove tipa Erbas i Boing.

„Vjerujemo da ćemo stati na svoje noge“, kazao je Perović i istakao dobru saradnju sa stečajnim upravnikom Sašom Zejakom.

Jedan od uslova za ostvaranje planova MA je, kaže Perović, i potpisivanje ugovora o tehničko-poslovnoj saradnji sa kompanijom To Montenegro koja je, kaže, već upućena od strane stečajne uprave MA.

„Mi smo nekoliko puta upućivali poziv To Montenegru. Do sada smo samo nailazili na šutnju. To bi bila višestruka dobit. Ali oni su se odlučili za iznajmljivanje Emraera iz Njemačke sa njihovom posadom“, kazao je Perović i pozvao ministra Mladena Bojanića i državnog sekretara za saobraćaj Zorana Radulovića da što hitnije organizju sastanak MA i To Montenegra.

„Kako bi prevazišli apsurdnu situaciju gdje To Montenegro servira svoje avione u Bratislavi ili nekom drugomcentru u evropi iako postoje svi uslovi za to u Podgorici“, zaključio je Perović.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor