Identifikovani mladići koji su stradali u eksploziji u Tivtu

Milan Peković (24) iz Nikšića i njegov sugrađanin Boško Božović (22) stradali su juče u ranim jutarnjim satima u eksploziji u napuštenom objektu restorana „Mimoza“, piše Pobjeda

Kako je ovom listu saopšteno iz policije, kasno sinoć porodice su potvrdile identitete Pekovića i Božovića. Dvojica Nikšićana nijesu imala dokumenta, a tijela su poslata na obdukciju.

Preliminarni nalazi istrage ukazuju na to da su dvojica mladića poginula dok su pravili eksplozivnu napravu. To su prvi nalazi vještaka medicinske struke, koji je do takvog zaključka došao na osnovu položaja tijela i načina na koji su zadobijene smrtonosne rane.

Sagovornici Pobjede bliski istrazi tvrde da isključuju mogućnost da se radi o ubistvu.

Prema tvrdnjama mještana, rano izjutra u utorak čula se snažna detonacija koja je odjeknula u čitavom gradu. Ubrzo nakon eksplozije, tijela dvojice muškaraca primijetili su građani, koji su odmah o tome obavijestili policiju.

Njihov nezvanični sagovornik kaže da su zatekli zastrašujući prizor. Odmah je blokiran kompletan kompleks Zupa, ali do zaključenja našeg lista nij e bilo novih detalj a o istrazi. Tijela su bila na samo nekoliko metara udaljenosti jedan od drugog, okrenuta licem prema zemlji. Pored njih pronađen je ruksag u kojem je bio pištolj kalibra 7 milimetara, sa okvirom u kome se nalazilo šest metaka, kao i maske za prerušavanje.

U ruksagu je bila i veća silikonska maska koja se navlači preko glave do ramena i na kojoj postoji imitacija manje i kraće brade.Izvori iz bezbjednosnih službi vjeruju da su mladići pripremali eksplozivnu napravu i stradali usljed nestručnog rukovanja eksplozivom.“Sve ukazuje da su žrtve pripremale krivično djelo, najvjerovatnije likvidaciju”, kazao je Pobjedin sagovornik.

Istražitelji pretpostavljaju da su dvojica mladića eksploziv sa sobom donijeli u napušteni restoran gdje su planirali i da naprave improvizovanu bombu. Za policiju je nesporno da su tu napravu namjeravali da iskoriste za neko krivično djelo, najvjerovatnije nečiju likvidaciju.

Pogrešnim prespajanjem žica, međutim, došlo je do eksplozije.O događaju je obaviještena viša državna tužiteljka iz Podgorice Tanja Begović, po čijem nalogu su forenzičari uzeli određene predmete sa mjesta nesreće.

U danilovgradski Forenzički centar poslati su ruksag i pištolj. Policija očekuje da će na osnovu vještačenja utvrditi da li je oružje korišćeno u još nekom krivičnom djelu.

Sinoć oko 21.25 sati oglasila se i Uprava policije saopštenjem u kojem se navodi da intenzivno rade na identifikaciji stradalih i okolnosti pod kojima se to dogodilo. Kako su naveli, u prizemlju nekadašnjeg restorana „Mimoza“ zatekli su dva tijela muškaraca starosti između 20 25 godina u ležećem položaju. “Usljed eksplozije, tijela ovih lica su sa prednje strane od povreda neprepoznatljiva. Konstatovan je i nedostatak gornjih ekstremitata, što upućuje na sumnju da su bili u posjedu eksplozivne materije, da su držali eksplozivnu napravu koja je eksplodirala i usmrtila ih”,  navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na zidu, tačnije otvoru u unutrašnjosti objekta, a u neposrednoj blizini tijela konstatovan je veći krater izazvan, najvjerovatnije, dejstvom eksplozivne naprave. U unutrašnjosti objekta pronađeni su ostaci eksplozivne naprave koji upućuju na sumnju da je najvjerovatnije došlo do aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave koja je i usmrtila ova dva lica.

O događaju ih je obavijestio građanin koji je prolazio kroz napušteni kompleks naselja Župa u utorak, u 9.50 sati.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor