Tetovaže ubuduće samo “po crtama” EU

Evropska unija namjerava da ostavi svoje obilježje u svijetu tetovaža uvođenjem propisa šta može da se koristi za trajno bojenje ljudskog tijela.

Dok većina ljudi koji žele tetovaže brine o kvalitetu dizajna i koliko će to boljeti, Evropska komisija je zabrinuta za potencijalne posljedice po zdravlje, piše Politiko.

Zasad ne postoje standardi na nivou EU šta tatu majstori mogu ubrizgati pod kožu svojih mušterija. Boje moraju zadovoljiti stroge bezbjednosne propise ako se koriste u kozmetici ili na tekstilima, ali takvih mjera nema za tetovaže.

Uvođenje propisa za tetovaže bi moglo da se ispostavi kao teško, pošto je ta industrija usitnjena, dok radnje za tetovaže uglavnom koriste pigmente namijenjene drugim svrhama, navodi Politiko.

S druge strane, istraživanja koje se bave posljedicama po zdravlje nisu jednoznačna. Mada se neke supstance u mastilu za tetovaže mogu pokazati kancerogenim, zasad nema studija koje pokazuju vezu između tetovaža i pojave raka.

Evropska komisija je prošle godine tražila od ECHA da ispita supstance u mastilima koje se koriste za tetovaže i da ustanovi koliko je bezbjedno da se ubrizgaju pod kožu. Naučni odbor te organizacije će ove godine poslati prijedloge Komisiji koja će poslije odlučivati da li da ih usvoji.

Sada oko 12 odsto građana EU ima tetovaže, dok je 2003. taj procenat bio pet.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor