Terezija Mora ovogodišnja dobitnica Bihnerove nagrade

Foto: Arne Dedert/Epa

Poznata njemačka književnica Terezija Mora ovogodišnja je dobitnica Bihnerove nagrade, najprestižnijeg književnog priznanja koje se dodjeljuje na njemačkom govornom području.

Nagradu „Georg Bihner“ dodjeljuje njemačka Akademija za jezik i književnost u Darmštatu.

Nagrada u novčanoj vrijednosti od 50.000 eura Tereziji Mori biće dodijeljena 27. oktobra u Darmštatu.

„Terezija Mora snažno opisuje duh vremena“, naglasio je žiri Bihnerove nagrade u obrazloženju odluke.

„U svojim romanima i pričama Terezija Mora je posvećena strancima i beskućnicima, nesigurnim egzistencijama i ljudima koji su u potrazi za utočištem od životnih udara i nesreća našeg vremena“, kaže se u saopštenju žirija.

Žiri takođe pohvaljuje beskompromisnost s kojom Terezija Mora razmatra izgubljenost urbanih nomada i istražuje bezdno unutrašnje i spoljašnje neizvjesnosti:

„Ovo pripovijedanje je sugestivno i moćno, intenzivno u slici svijeta i u napetosti pričanja – sa ironijskim akcentima, mračnim aluzijama i analitičkom oštrinom“.

„Jedini čovjek na kontinentu“ je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu.

Kada počinje svjetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovjek te korporacije na evropskom kontinentu.

Ova izuzetna priča o otuđenosti, praznini i gubitku smisla prerasla je u najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti, prenose iz izdavačke kuće „Arhipelag“.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor