Tajani: Bugarska ključna za Z. Balkan

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani izjavio je danas da Bugarska može da ima ključnu ulogu u podršci i usmjeravanju evropskog puta svojih susjeda na Zapadnom Balkanu.

Antonio Tajani (Foto: Beta/AP)

Tajani je, na zajedničkoj konferenciji za štampu da premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, rekao da je sada proširenje konkretna perspektiva za one zemlje koje pokazuju da će biti spremne za to u narednim godinama.

„Krajem ovog mjeseca ću posjetiti Srbiju kako bih pokazao posvećenost Evropskog parlamenta po ovom pitanju“, rekao je on.

Predsjednik EP je naveo da Bugarska više nije „nova članica“, već da sada vodi EU i izrazio je nadu da će se ta zemlja priključiti Šengenu i evrozoni.

„Bugarska je prošla dug put u proteklim godinama. Ona je 10 godina od pristupanja EU motor razvoja i stabilnosti u regionu, zahvaljujući i svojoj geostrateškoj poziciji“, rekao je Tajani.

Premijer Bugarske Bojko Borisov predstavio je danas Evropskom parlametu prioritete bugarskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2018, među kojima je i proširenje na Zapadni Balkan.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor