SZO preporučuje testiranje u školama

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbjeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije korona virusa, preporučio je danas evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Foto: Beta/AP

„Letnji mjeseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mjera koje će doprinijeti smanjivanju stope zaraze i izbjegavanju zatvaranja škola“, naveo je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa Uneskom i Unicefom ocjenjuje se da je zatvaranje škola „negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit djece i mladih“.

Testiranje u školama bi moglo da se preporuči u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali SZO smatra da testiranje može da se preporuči čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih.

„Ne možemo da dozvolimo da djeci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije“, poručio je Kluge.

SZO smatra da zatvaranje škola treba da bude krajnja mjera i to samo u slučaju „eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom mjerom“.

Ta institucija UN juče je upozorila da se u Evropi povećava broj novozaraženih korona virusom i to delta sojem koji je zarazniji.

Izvor:RTCG

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor