Svjetski animatori zabavljaće građane u Tivtu

Internacionalni Festival uličnih performansa InArt biće održan od 25. do 27. jula u Tivtu, a novina je institut ambasadora koji će promovisati taj događaj u svijetu, saopšteno je na pres konferenciji.

Osnivač festivala, Ljubo Kaličanin je, na pres konferenciji povodom najave Festivala uličnih performera, kazao da će festival, u cilju promocije, gostovati na Barskom ljetopisu, u šoping centru Delta city u Podgorici, kao i na Beranskom ljetu.

„Prva dva izdanja festivala bila su u formi pokazivanja ove vrste scenske umjetnosti, dok je ovogodišnji festival istraživački. Istraživački je u smislu programa, a i kada su prostori održavanja u pitanju. Ove godine ćemo se pomjeriti sa bina i krenuti u osvajanje nekih drugih prostora po Tivtu“, saopštio je Kaličanin.

One je kazao da je novina na trećem izdanju festivala institut ambasadora festivala, koji će, kako je pojasnio, biti organizovan zbog bolje promocije.

„Želimo da ljude, koji već imaju saradnju sa nama, promovišemo, kao i da oni promovišu nas. Oni će biti naši predstavnici za zemlje iz kojih dolaze i biće uključeni u kreiranju programa“, pojasnio je Kaličanin.

On je rekao da će umjetnici iz Argentine, Austrije, Italije, Makedonije posjetiocima prirediti cirko tango, manipulaciju objektima, premijeru predstave „Baloni“, a da je učesnik iz Crne Gore muzička škola za talente „Andre Navara“.

„Oni će imati jedan dosta specifičan performans, sa ciljem popularizacije ozbiljne muzike. Za najmlađe ove godine imamo porodicu Dragovića, koja će im prirediti zanimljiv performans“, saopštio je Kaličanin.

Direktorica Turističke organizacije Tivat, Gabrijela Glavočić, kazala je da je festival postao kulturno obilježnje tog grada zbog međunarodnog karaktera i da privlači mnoge turiste.

„Od 25. do 27 jula, Tivat će zasijati drugačijim sjajem. Naše ulice, trgovi, šetališta, platoi transformisaće se u pozornice svojevrsne za svirače, muzičare, akrobate, performere, cirkusante, animatore i zabavljače“, poručila je Glavočić.

Ona je kazala da je festival razonoda za sve generacije, zahvaljujući raznovrsnom programu koji su birali predstavnici nevladine organizacije Kulturni kreator.

„Svi jednako uživaju i svi jednako iščekuju da se upoznaju sa predstojećim programima. Saradnja koja traje između turističke organizacije Tivat i NVO Kulturnog kreatora primjer je uspješne saradnje. Saradnja će nastaviti da postoji, da raste što dalje, utičući na brendiranje grada Tivta“, rekla je Glavočić.

Predstavica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Nina Vukčević, kazala je da su ta institucija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma prepoznali festival uličnih performansa kao jedan od važnih segmenata turističke ponude Tivta, kao i Crne Gore.

„Održavanje festivala je u značajnoj mjeri doprinio da, turista koji izabere Crnu Goru kao destinaciju za svoj odmor i dođe, pored pasivnog odmora, ima i dobru zabavu i da uživa u raznovrsnom sadržaju“, rekla je Vukčević.

Ona je ocijenila da je festivalski turizam poslednjih godina postao veoma važan za promociju turističke destinacije, i da, kako je istakla, često predstavlja i glavni motiv turista da je odaberu za svoj odmor.

„I ove godine je festival zadržao internacionalni karakter, pa će doći umjetnici iz Južne Amerike, Evrope, zemalja regiona ali i domaći umjetnici. Sasvim sigurno da će, kroz taj bogat program, svi posjetioci imati priliku da ponesu lijepe impresije iz Crne Gore i samim tim da nam se ponovo vrate“, kazala je Vukčević.

Direktor Instituta Yunus Emre, Džan Guraj, kazao je da, zahvaljujući festivalu, Institut ima priliku da približi građanima tursku kulturu i da, kako je rekao, predstavi tradicionalne turske umjetnosti.

„Ove godine predstavićemo dvije tradicionalne turske umjetnosti, a to su izrada dekorativnih predmeta od keramike i izrada dekorativnih predmeta od perlica stakla“, saopštio je Guraj.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor