Svi vide nekažnjeno nasilje nad novinarima

Izvještaj Reportera bez granica pokazuje da je Crna Gora najgora u regionu po slobodi medija

Vjerujem da će novi menadžment Uprave policije i nova Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima doprinijeti da se ostvari napredak, kazala je Tamara Srzentić

Crna Gora je po indeksu slobode medija najgore rangirana u regionu, a Javni servis RTCG nalazi se pod kontrolom Demokratske partije socijalista (DPS), ocijenjeno je u izvještaju Reportera bez granica (RSF). U dokumentu RSF se navodi da je naša država napredovala za jedno mjesto na Svjetskom indeksu slobode medija za 2020. i nalazi se na 104. poziciji od 180 rangiranih zemalja svijeta. Sve države u regionu su bolje rangirane od nas, pa je Slovenija na 36. mjestu, Bosna i Hercegovina je na poziciji 58, Albanija 83, Sjeverna Makedonija 90 i Srbija 93. Reporteri bez granica ukazuju da su vlasti tokom 2020. nastavile da uznemiravaju medije, a da su slučajevi nasilja nad novinarim ostali nekažnjeni.

Ističe se da je crnogorski javni servis i dalje neuravnotežen u izvještavanju, te da ga i dalje kontroliše DPS iako je izgubila vlast na poslednjim parlamentarnim izborima i otišla u opoziciju nakon 30 godina vlasti. Konstatuje se da je nova vlada obećala da će jačanje slobode medija i poboljšanje uslova za rad medija i novinara biti prioritet, ali da dosad ništa nije konkretno urađeno.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić u izjavi za „Dan” kaže da je izvještaj RSF prepoznao iste one probleme koje vidi i nova vlada. Ističe da je uvjerena da će naredni izvještaj prepoznati sve aktivnosti i snažnu opredijeljenost vlade da unaprijedi stanje u sektoru medija u svim segmentima.

– Ministarstvo je o svim ovim pitanjima prišlo sistemski. U koordinaciji i u saradnji sa najširom medijskom zajednicom, pokrenuli smo izradu strategije i zakonodavnu reformu, u cilju unapređenja položaja medija, što vjerujemo da će biti prepoznato u narednim izvještajima ove i drugih organizacija – kazala je Srzentićeva.

Dodaje da su se od prvog radnog dana posvetili dijalogu sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom da bi zajedničkim snagama prepoznali izazove i došli do najboljih rješenja radi unapređenja medijskih sloboda i ambijenta za nesmetani rad novinara.

– Svjesni smo problema u pogledu bezbjednosti i položaja novinara i novinarki i da sankciona politika nije u prethodnom periodu uvijek davala rezultate, ali vjerujem da će novi menadžment Uprave policije i nova Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu doprinijeti da se napredak ostvari u ovom dijelu, a što je najvažnije da novinari i novinarke budu osnaženi da mogu potpuno slobodno i nesmetano da rade svoj posao – poručuje Srzentićeva.

Državni sekretar i član Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Zoran Miljanić kazao je za „Dan” da mu nije čudno da je Crna Gora dobila loše ocjene jer prethodna vlast nije riješila nijedan slučaj napada na novinare.

– Za njima su ostali neriješeni najveći slučajevi, od ubistva Duška Jovanovića, ranjavanja Olivere Lakić, do drugih napada. Za RTCG je apsolutna istina, jer su oni jedan zarobljeni sistem koji brani bivši režim koji je i stvorio klimu povoljnu za napade na novinare i druge neistomišljenike. RTCG radi sve suprotno od onoga što bi trebalo, a u saradnji sa nekim medijskim kućama raspiruje mržnju koja je i dovela do nekih novih napada na druge novinare – ukazao je Miljanić.

On navodi da će se nova Komisija istinski baviti problemima napada na novinare, te da će imati podršku i države.

– Prethodna Komisija je radila jedan veliki posao, oni su se obraćali prethodnoj vlasti, tražili neke konkretne akcije, ali im nije odgovarano. To je dokaz koliko je bivšem režimu bilo stalo do suštine – kazao je Miljanić.

Dugogodišnji novinar i stručnjak za medijaka pitanja Duško Vuković kaže da su nas „izgleda stimaduri (procjenitelji) iz inostranstva unaviđeli, inače smo mi mnogo bolji”.

– Šalu na stranu, možda se ipak pretjeruje u oštrini, upoređujući naše sa stanjem stvari u bliskom nam okruženju, ali to ne znači da se imamo čime hvaliti. Naprotiv. Posebno kada je riječ o nacionalnom i pojedinim lokalnim javnim emiterima. Mislim da je najozbiljnija falinka kod nas to što malo ko očekuje od medija da služe javnom interesu. Glavno je pitanje koja će ideologija i politika u medijima dobiti glasnogovornika – ocijenio je za „Dan” Vuković.

M.S.


Vlada hitno da izradi medijsku strategiju
Zamjenica izvršnog direktora Građanske alijanse Amina Murić ocjenjuje da nalazi Reportera bez granica ukazuju, između ostalog, na nekažnjivost za napade na medije i novinare, te političke i vlasničke uticaje na rad medija, koji se umnogome poklapaju sa nalazima GA, u kojima se godinama ukazuje na navedene probleme. Pored toga, kako kaže, ono što takođe opterećuje medije u Crnoj Gori je i njihovo korišćenje za političke obračune, kao i izuzetno loša finansijska situacija koja ugrožava položaj novinara, ali i odsustvo etičkih standarda u novinarstvu i sve veća prisutnost medija spremih na širenje lažnih vijesti.
Ona navodi da pred Vladom stoji hitan zadatak sa izradom medijske strategije i ne smije se dozvoliti dalje kašnjenje u ovom slučaju, kao i pred Skupštinom koja konačno mora izvršiti neophodne izmjene medijskog zakonodavstva.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor