Švedska akademija na udaru kritika Nobelove fondacije

Upravni odbor Nobelove fondacije oštro je danas kritikovao Švedsku akademiju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, navodeći da je ta ustanova urušila svoju reputaciju i da prijeti da pokvari ugled same Nobelove nagrade.

Nekoliko sati ranije švedski kralj je rekao da je ostavka tri člana Švedske akademije „duboko nesrećna“ i da „rizikuje nanošenje ozbiljne štete važnim aktivnostima“ tog tijela, navodi Asošiejted pres.

Nobelova fondacija je poslije današnjeg sastanka Upravnog odbora izdala saopštenje u kojem je navela da je „povjerenje u Švedsku akademiju ozbiljno narušeno“ i zatražila od nje da preduzme konkretne mjere za obnovu tog poverenja.

Previranja u Akademiji traju od petka, kada su tri člana podnijela ostavke pošto je to tijelo sa 18 članova glasalo protiv izbacivanja iz Akademije Katarine Frostenson, čiji se muž Žan-Klod Arno dovodi u vezu sa seksualnim napastvovanjima i silovanjima, i sa odavanjem imena dobitnika Nobelove nagrade.

Članovi Akademije naimenuju se doživotno, a ostavke su veoma rijetke.

Arnou je Švedska akademija u decembru zabranila da prisustvuje svečanom Nobelovom banketu pošto je jedan švedski list objavio izjave 18 žena koje tvrde da ih je Arno napao ili silovao od 1996. do 2017.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor