„Sumnjamo da ljekove izdaju i tehničari“

Predsjednica Farmaceutske komore Crne Gore Milanka Žugić kazala je za Dan da sumnjaju da u jednom broju apoteka, umjesto diplomiranih farmaceuta, rade tehničari farmacije, što nije po propisima i ugrožava prava građana.

 

Ona ističe da je otvaranje apoteka regulisano pravilnikom koji propisuje kadar, opremu i prostor, a po važećem pravilniku, za otvaranje apoteke dovoljno je jedan farmaceut i jedan tehničar.

“Ne plašimo se kada u apotekama diplomirani farmaceut izdaje terapije, ali sumnjamo da u pojedinim apotekama u popodnevnim satima rade tehničari. Zakon o apotekarstvu propisuje da apoteka niu jednom trenutku ne smije da bude bez farmaceuta. Na osnovu broja apoteka i ukupnog broja farmaceuta, vidi se da fali tog kadra”, kazala je Žugić.

Prema njenim riječima to je zadatak za inspekciju da utvrdi ko građanima, posebeno u drugoj smjeni, izdaje ljekove.

“Pacijent može biti siguran da će dobiti kvalitetnu farmaceutsku uslugu u onoj apoteci gdje će naći farmaceuta za recepturom. Na tom mjestu može da dobije informaciju o lijeku, bolesti, interakciji eventualno hranom ili drugim ljekovima. Farmaceutski tehničari su neizostavni dio tima, ali nijesu u mogućnosti da daju takve informacije. Zato podržavamo pacijente da uvijek pitaju farmaceuta u apoteci za savjet i eventualne dileme oko terapije”, rekla je Žugić.

Kako ističe postavlja se pitanje da li sve apoteke imaju dovoljan broj diplomiranih farmaceuta, ili im te poslove rade tehničari.

“Mi ne utičemo na otvaranje novih apoteka. Na osnovu pravilnika o otvaranju apoteka, one treba da imaju adekvatne uslove, prostor i kadar. Inspekcije su nadležne da kontrolišu da li se poštuju propisi u ovoj oblasti”, kazala je Žugić.

Ona ukazuje da Zakonom o apotekarskoj djelatnosti nije adekvatno regulisan broj apoteka u odnosu na demografsku strukturu gradova i potrebe stanovništva.

“Svu mrežu apoteka kontrolišu Ministarstvo zdravlja i druge nadležne državne institucije. Oni otvaraju apoteku, imaju svoje komisije, kontrolišu uslove za rad… Kod nas nije regulisan broj apoteka”, istakla je Žugić.

Dodaje da njima u struci ne smeta da ih ima na svakom ćošku, ali treba da imaju određeni kadar.

“Postavlja se pitanje šta dobijamo ako imamo veliki broj apoteka, a nemamo dovoljno farmaceuta. Imamo situaciju da u pojedinim privatnim i državnim apotekama imamo i po dva farmaceuta. Tu građani mogu da se savjetuju i dobiju informacije o terapijama. Kako će neko da pruži prave informacije građanima ako otvori apoteku bez dovoljnog broja farmaceuta”, rekla je Žugić.

Ona je istakla da su tokom trajanja epidemije korona virusa svakodnevno bili sa građanima.

“Poslije crvene i plave zone, farmaceuti su od početka bili na usluzi građanima od 8 ujutro do 10 uveče. Radili smo i sa inficiranim i svakome smo otvorili vrata. Šta bi se desilo da smo rekli da nećemo da radimo sat vremena? Žalila sam se nadležnom ministarstvu i Institutu, ali nam nijesu odgovorili. Tražili smo da nam se omogući vakcinacija, ali naša struka ni tu nije uvažena. Požalila sam se i Svjetskoj farmaceutskoj komori. Ovo je pokazatelj kako nas doživljavaju i društvo i nadležne institucije, na kojoj smo ljestvici u društvu, ali mi znamo koliko zaslužujemo”, navela je Žugić.

Žugić kaže da se pacijenti ne plaše da uđu u apoteke gdje je stručan kadar, ali je problem kada traže pomoć tamo gdje je tehničar zadužen za ljekove.

“Ne postoje savršena edukacija i savršeno društvo, ali neke stvari moramo da znamo. Treba poštovati znanje starijih i iskusnijih farmaceuta. Organizacija apoteka u Crnoj Gori je za dublju analizu”, zaključila je Žugić.

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor