Suficit budžeta u avgustu 61,5 miliona eura

Suficit državnog budžeta u avgustu ove godine iznosio je 61,5 miliona eura, kazalisu iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja i dodali da je time nastavljen trend pozitivnog rezultata.

To je treći mjesec zaredom da se ostvaruje suficit koji, uključujući jun i jul, ukupno iznosi 105,7 miliona eura“, istakli su iz tog vladinog resora.

Dodaju da je suficit budžeta u avgustu veći četiri puta u odnosu na isti mjesec 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma, a tada je, kako dodaju, iznosio 14,4 miliona eura.

„Budžetski suficit u tromjesečnom ovogodišnjem periodu u iznosu od 105,7 miliona eura rezultat je prevashodno efekata ljetnje turističke sezone, kao i unaprijeđene poreske discipline usljed implementacije elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa. Dobra naplata prihoda u najvećoj mjeri je kompenzovala efekte neusvajanja izmjena zakona koji su bili preduslov za sprovođenje mjera usmjerenih na generisanje novih izvora prihoda planiranih Zakonom o budžetu za 2021. godinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su izdaci koji su realizovani u iznosu nižem od planiranog, u značajnoj mjeri doprinijeli ostvarenju suficita.

„U skladu sa kretanjem prihoda i rashoda, za osam mjeseci (januar-avgust) 2021. godine, ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 57,4 miliona eura ili 1,2% BDP-a i manji je za 126,1 milion eura ili 68,7% od planiranog. U odnosu na isti period 2020. godine, deficit je manji 253,9 miliona euraili 81,6%“, kazali su iz Ministarstva.

Ističu da je, deficit budžeta sa 3,5% BDP-a, koliko je iznosio u periodu januar – maj, smanjen na 1,2% BDP-a za januar – avgust 2021. godine.

„Prihodi budžeta u periodu januar – avgust ove godine iznosili su 1.172,2 miliona eura ili 25,3% BDP-a, što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 148,9 miliona eura ili 14,5%. U odnosu na plan, naplata prihoda je veća za 5,2 miliona eura ili 0,4%, što ukazuje na uspješnost planiranja prihoda u godini izuzetne ekonomske neizvjesnosti izazvane pandemijom, posebno u dijelu prihoda koji se generišu od turizma“, dodali su.

Kao najbolji pokazatelj oporavka ekonomske aktivnosti navode prihode od PDV-a koji se, kako su kazali, veći u odnosu na planirane za 34,2 miliona eura ili 8,7%, dok su u odnosu na isti period 2020. godine veći za 82,7 miliona eura ili 24%.

„Dobroj naplati po ovom osnovu doprinijeli su i veća poreska disciplina, kao i sprovođenje elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa“, navodi se u saopštenju.

Prihodi od akciza, kako dodaju, takođe bilježe rast u odnosu na uporedni period 2020. godine, kao i u odnosu na plan i to za 20,1 milion eura ili 15,2%, odnosno 5,3 miliona eura ili 3,6%.

„To je postignuto, uprkos činjenici da još nisu usvojena predložena zakonska rješenja koja su predviđala povećanje akciza na pojedine akcizne proizvode, a koja su u skupštinskoj proceduri od sredine maja“, kazali su iz tog vladinog resora..

Značajan rast u odnosu na prethodnu godinu, kasko su kazali, zablježen je i kod kategorije ostali prihodi u iznosu od 26,1 miliona eura.

„I to kao posljedica uplate dobiti ostvarene u 2020. godini od privrednih društava u većinskom vlasništvu države. U odnosu na plan, ova kategorija je manja za 12,2 miliona eura ilil 21,3% kao rezultat činjenice da se prilikom planiranja uzima procjena finansijskih rezultata privrednih društava, a uplate su shodno njihovim konačnim finansijskim iskazima“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Izvor:RTC

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor