Suđenje optuženima za pokušaj terorizma: Dikić izjavio da nije kriv i da su navodi tužilaštva izmišljeni

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu. 

Advokat Milan Petrović, branilac Bratislava Dikića, predao sudu dokumentaciju o zdravstvenom stanju njegovog branjenika, konkretno nalaz Klinićkog centra Crne Gore.Bratislav Dikić rekao da će, uprkos lošem zdravstvenom stanju, danas ipak dati svoju odbranu.Advokat Miroje Jovanović tražio da sud razmotri mogućnost da se pretres održava u nekoj prostoriji gdje će imati više prostora i gdje bi mogli da dođu prijatelji njegovih branjenika, prije svih Mihaila Čađenovića.’Moj branjenik je danas ponovo podnio predlog za vraćanje putne isprave“, dodao je Radosavljević.Dušan Radosavljević, advokat Milana Kneževića, izjavio da sud nije na vrijeme odlučio o zahtjevu Kneževića za vraćanje putne isprave.

Advokat Milan Petrović predložio da se ne čita optužnica.

“Stanje mog branjenika je takvo da ne može čekati nekoliko sati čitanja optužnice koju svi znamo.“rekao je Petrović.

 Glavni pretres počeo čitanjem optužnice protiv okrivljenih. Prema optužnici, okrivljeni su organizovali kriminalnu organizaciju. “Okrivljeni Dikić je zadužen da postupa po uputstvima organizatora Šišmakova, da dođe u Crnu Goru, na dan izbora organizuje protest, a sa politčarima DF-a da nasilno uđe u Skupšinu“, navodi se u optužnici.Plan je bio da se iz Skupštine proglasi pobjeda na izborima, kaže se u optužnici. Bilo je planirano i da se inscenira napad na prostorije DF-a, za što bi se okrivila vlast, a namjera je bila da se uhapsi tadašnji premijer Milo Đukanović.

Šišmakov i Popov su okrivljeni kao organizatori, a ostali su stvarali kriminalnu organizaciju.

“Jedan od ciljeva je bio da se spriječi Crna Gora da uđe u NATO“, navodi se u optužnici. Završeno čitanje optužnice, trebalo bi da se o njoj izjasni okrivljeni Bratislav Dikić, sudija Mugoša pozvala ostale da izađu iz sudnice.“Nijesam kriv za ono što mi se stavlja na teret“, rekao Dikić na početku iznošenja svoje odbrane.Tvrdi da je na veče hapšenja saznao od tužioca Katnića prvi put čuo za kriminalnu organizaciju.“Razlog mog dolaska u Crnu Goru je obilazak u manastir Ostrog, zbog zadravstvenog stanja“, kazao je Dikić. Dikić kaže da od svih optuženih poznaje samo Kristinu Hristić, sa kojom je i došao u Crnu Goru.  “Sa Aleksandrom Sinđelićem sam se upoznao preko fejsbuka u oktobru prošle godine“, dodao je Dikić i rekao da je razlog poznanstva saradnja patriotskih organizacija u Srbi.

 “Rekao sam Sinđeliću da planiram da idem za Ostrog, on me pitao kada i rekao da i on ide u Crnu Goru i da planira da sa svojim udruženjem ide na protest protiv NATO-a. Ja sam tada odbio da sa njim idem na protest“, rekao je Dikić. “U mom udruženju su ipak odlučili da ja idem na taj skup. Sinđelić mi se javio nakon nekoliko dana i ponovo mi rekao da bi bilo dobro da dođen na taj protest“, kazao je Dikić. Sinđelić mu je, kako kaže, tada dao 500 dolara navodno za ljekove.“Na tom sastanku sam mu rekao da ću ipak ići na taj skup, samo da mi kaže kada će se on održati“, dodao je Dikić. Još jednom smo se sreli nakoliko dana kasnije, više ne, kaže Diki.

“Nije ni interesovala politička situacija u Crnoj Gori“, kazao je Dikić i dodao da mu je Sinđelić bio sumnjiv, ali i da vjeruje da je on mogao tako nešto da organizuje.

“Mislim da je radio po nečijim instrukcijama“, dodao je Dikić. “O svemu ovom što se navodi u optužnici ništa nijesam znao. Ja sam se fotografisao ispred parlamenta, valjda nijesam toliko lud da to uradim ako planiram da taj objekat sjutra napadnem, sa ljudima koje ne poznajem i političkim strankama o kojima ništa ne znam“, izjavio je Dikić. “Navodi specijlanog tužilaštva su potpuno proizvoljni i izmišljeni. Nikada nijesam imao kontakt ni sa Šišmakovim ni sa Popovom, za što me tereti optužnica“, rekao je Dikić.

“Katnić mi je poručio da će me strpati u zatvor“, dodao je Dikić. Dikić kaže i da je Katnić tokom istrage na riječi tužioca Saše Čađenovića da sam bolestan kazao: “Ne može to tako, Saša, šta ću da radim sa onim oružjem“.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor